Gott Nytt År!

Jag vill önska alla mina fina blogg läsare ett riktigt gott nytt år 2014!
Jag vet inte riktigt vilka ni är alla...vore roligt att veta (kommentera gärna)
Jag slutar detta årets blogg inlägg med bilder på mat och dryck.
Det är min stora passion livet att fota mat & dryck ....
Skulle vilja jobba med det..(någon som har tips?)
Stor kram till er alla.
Va rädda om er!
Kram Mille

 
 
 
 
Skål på er!
 
 
 
 

Snabb dessert!

Krossade pepparkakor eller digestivekex.
Vanilj kesella, lingon (frysta) mangobitar och Sharon frukt.
Klart!
Kram Mille
 
 

Lite dukning....


 
Kram Mille
 

Potatis gratäng i liten gryta!

Kram Mille
 
 
 
 

Gott mingel tilltugg!


 
Gravad lax i små bitar.
Turkisk yoghurt.
Rivet skal av en lime.
Gräslök.
Blanda lägg på crostinisar! 
Kram Mille
 

Parmesankorg med räkor och rom!

En parmesanost som du river och lägger i 6 högar på en plåt.
In i ugnen ca 7-10 minuter kolla (gyllenbruna) ska de vara.
200 gr. Ut med dem och ta loss och häng över glas, tryck till!
Låt svalna och fyll sedan med vad du vill......
Jag tog gräddfil-räkor-rom-rödlök och gräslök.
SÅ GOTT OCH LÄTT ATT FIXA!
Kram Mille
 
Jag tycker att de är vackra att titta på också!
 
 
 

Förätt!

En liten hembakad brödbulle som jag tog bort lite av brödet i (typ som på en semla..)
I med  röra nr 1: av räkor-purjolök-rom-crème fraiche -hackat kokt ägg och citronpeppar
Ett fin crisp kex på med röra nr 2: hackad gravad lax-rivet citronskal-dill-peppar och crème fraiche
En lime och citron skiva blir fint på varje fat!
Kram Mille

Loppis!

Dessa vackra små glas har min Mor köpt till mig på loppis.
 Så fina och trevliga att servera olika drycker i.
Här på bilden blir de en "nubbe" till maten på Juldagen.
Kram Mille
Tips: på Loppis kan man hitta finfina saker säger mor.....ha..ha..!!

Stek och god sås!

 
 
Juldagen idag fick bli lite "redig" middag (inte julmat) jag gjorde en stek (fransyska) fick steka i gryta i 3 timmar med enbär-buljong-massa lök salt och peppar. Sedan 1 dl rött vin och lite fet grädde!
Det är så gott att göra en "redig" stek.
Till steken serverade jag klyftpotatis-rödkålssallad-brysselkål-syltlök och lingon!
Mamma var på besök och hon gillade maten mycket!
Kärlek till mat och matlagning säger jag bara!
Kram på er!
Mille
 
 

Hjärtlig dessert!

Jag tryckte ut hjärtan av min kladdkaka med pepparkakssmak idag på självaste juldagen!
Lite god glass, apelsiner-kiwi och lingon.
Det var gott och vackert, härligt tycker jag!
Kram Mille

Duka...

Rosorna ligger i en oliv "skål" (tips!)
 
Duka på olika vis är kul!
Kram Mille
 
 
 
 

Fikon i konjak till osten!

 
En låda fikon som du hackar i bitar.
Häll över 1 dl konjak.
1 msk flytande honung
1 msk balsamvinäger
en "nypa" flingsalt....Låt stå och dra till sig 2-4 timmar innan du serverar.
Underbart gott till pepparkakor  brieost och ädelost!
Ps: kan tänka mig att det fungerar med whiskey eller sherry...
GOD JUL TILL ER ALLA FRÅN MIG MILLE! 
 
 

Julig kladdkaka med grädde och apelsin!

Kladdkaka med pepparkakssmak
 
2 ägg 2 dl socker 2 dl mjöl 1 msk vaniljsocker 3 msk kakao 1 tsk  pepparkakskrydda 150 g margarin
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda  mjöl, vaniljsocker, kakao och pepparkakskrydda i en annan bunke. Rör ner i  äggsmeten. Rör sedan ner det smälta margarinet. Häll i smord form med  löstagbara kanter. Grädda i ca 15 min i 175 grader. Låt gärna kakan stå svalt i någon timme innan servering! Servera med vispad grädde, apelsinklyfta och några lingon!
Julkänsla <3
Kram Mille
 
 
 
 

Rostade solrosfrö!

Jag kör naturella solrosfrön i en "panna" med flingsalt och lite flytande honung!
Rostar dem tills de fått lite färg, så underbart gott på sallad eller bara äta som snacks!
Kram Mille
 

Här kommer en dressing till....

Ingredienser:

  • 1 dl olivolja
  • 2 msk honung
  • 3 msk vinäger
  • 2 msk stark fransk dijonsenap (eller efter smak)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
super god dressing att ha på "juliga sallader"
Kram Mille
 
 

Kål...Kål...Kål...!!!

Så gott och nyttigt!!
Här har ni rödkål och grönkål!
Två jättegoda sallader nu på julen och hela vintern...
Dressing:
2 msk flytande honung
1/5 - 1  dl oliv olja (stor sallad)
2 msk pressad citronsaft
2 msk pressad apelsin saft
Salt & Peppar!
Blanda och häll över salladen, man kan med fördel ha denna dressing på båda salladerna.
Det är mycket gott med valnötter, rostade solrosfrön eller pumpa kärnor som tillbehör !
Jag har rödkål-morötter-purjolök i den ena.
Och grönkål-äpple- i den andra!
Kram Mille

 


Lite enkel lax innan julmaten!

In med laxbitar 20 minuter i ugnen med lite citronsalt på.
Jag häller även på lite flytande milda...
Koka broccoli och mixa med lite crème fraiche salt & peppar 
Dill dipp i form av hackad dill crème fraiche citronsaft salt och peppar.
Någon grönsak är ju ett måste!
Kram Mille

Laxtårta!

Denna laxtårta gjorde jag till midsommar!
Men den funkar ju toppen på julbordet.
Här kommer receptet.

Laxtårta!

·        ca 800 g kallrökt lax i skivor

·        500 g frysta gröna ärter

·        2 msk färskpressad citronjuice

·        2 msk pepparrot på tub

·        500 g kesella (10 %)

·        1 kavring i skivor (ca 500 g)

·        2 tsk salt

·        1 krm peppar

·        ärtskott

·        dill

·        rädisor

 

1. Tina ärterna. Mixa dem till en slät puré med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt citronjuice och salt.

2. Blanda försiktigt pepparrot och kesella, rör inte för mycket, annars kan krämen spricka. Krydda med salt och peppar.

3. Kantskär kavringen.

4. Klä insidan av en brödform (ca 1 1/2 liter för 8 port) med plastfolie. Se till att den sticker ut minst 10 cm över alla kanter.

5. Klä formen med laxskivor, lägg dem lite omlott så att formen blir ordentligt täckt. Låt några skivor gå en bit över kanten.

6. Varva ärtkräm, brödskivor, pepparrotskräm och resten av laxen i formen. Viktigt är att det ligger kräm mot brödet, annars håller tårtan inte ihop.

7. Vik över laxen så den täcker ovansidan. Slå in i resterande plastfolie. Låt stå i kylen minst 3 timmar.

8. Vid servering: Öppna plastfolien. Vänd upp laxtårtan på ett fat lägg på lite ärtskott och rädisor!

Kram Mille


Blomkålspuré.

 
Blomkålspuré så gott och lätt att göra.
Koka blomkålsbitar i en gryta med vatten och grönsaksbuljong.
Mixa den mjuka blomkålen, blanda i lite grädde och salt och peppar.
Klart! jättegott till både fisk-kött eller bara äta som det är.
Kram Mille
 
 

Rödbetor och morötter i ugn!

Morötter & Rödbetor  200 gr i ugnen tills att de blivit lagom mjuka.
Toppa med olivolja-flingsalt-peppar och pumpakärnor!
Så gott!
Kram Mille

Mer jul.....







❤❤kram Mille 

Jul foto ❤




Julgodis i form av en "rosa dröm"

 
En rosa liten "dröm"....
Hittade på själv i kväll!
Köpte figurmarsipan (rosa!)
Smälte vit choklad och duttade på.
På toppen en halv valnöt.
Förvaras i kylen i en burk.
VISST ÄR DE SÖTA!
Kram Mille

Julgodis!

 
Mörk choklad smältes i gryta, i med minin  marshmallows
rör om och häll upp på bakplåts papper.
Tryck dit lite marshmallows pluttar  till.
Låt stelna i kylen skär i bitar!
 
Dessa gulliga knäckformar hittade jag på Börjes i Tingsryd (rolig affär!)
 
Ett knep när man häller upp het knäck smet:
Använd en liten gräddkanna och häll med den, toppen!
Recept finns på bloggen (salta knäck)
Kram Mille
 
 
 
 
 
 
 
 

Bubblor med lingon-pepparkaka och ost!

Mycket god kombination med lite lingon- mousserande-ost och pepparkaka.
Denna dryck hade vi även till fikssoppan!
Trivsam och god dryck!
Kram Mille 
 

Scones med god ost!

 

Receptet är för 4 personer.

  • 3 dl mjölk eller filmjölk
  • 80 g smör
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 4 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.

Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, men sluta när du kan kan forma till en deg. Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors. Nagga kakorna med en gaffel.

Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade och varma!

Denna ost är så god, köpt i Tingsryd på Börjes!
Riktig hemost.(JULAOST!)
 
Älskar just scones till helg frukosten!
Kram Mille

Fisksoppa med curry och lite konjak!

3 laxbitar (portions lax)
2 dl frysta skalade räkor
2,5 dl grädde
1 msk konjak
1 tsk curry
salt/peppar
1 fiskbuljongtärning
5 dl vatten
En låda färska champinjoner
En burk små tomater
1 halv purjolök
Lite rucola
1 stor morot.
 
Bryn svamp&lök
I med allt annat utom fisk/räkor (skär fisken i kuber)
Låta koka på 20 minuter
I med fisk/räkor
Kör 8-9 minuter till.
späd ev. med mer vatten-grädde eller mjölk.
Klart!
Kram Mille
 
 

Kyckling "tacos"...!

Stek några små kycklingfiléer.
Värm några tortilla bröd.
Hacka de grönsaker du vill ha.
Riv ost och hacka lök.
Ta fram crème fraiche och tacos sås "hot"
Värm lite tacos chips i ugnen och riv ost och lägg på!
(gott som tillbehör)
Kram Mille
 
 
 
 

Salta Knäck!

Receptet gäller för 75 st

Ingredienser

  • 10 st karameller turkiskpeppar
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk  Smör
 
 

Gör så här:

Krossa karamellerna fint i en mortel. Blanda grädde, sirap och socker i en tjock-bottnad vid kastrull. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 122°, rör om då och då. Koktid 15–30 min. Tillsätt karamellkross och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara svalt.

Underbart goda!!

Kram Mille

 
 
 

Rött gott prisvärt vin!

Toppen goda viner för runt 60:-
Kram Mille

Så himla gott!

 
Lite turkisk yoghurt + honung+ valnötter!
Det är så himla gott.
Kram på er!
Mille 

Julgott!

Vanilj kesella, granatäppelkärnor och pepparkaka!
Klart..(God Jul!)
Kram Mille 

Vin och pepparkaka!

Denna "kombo" är så gott!
Kram Mille

Grönkålssallad!

All kål är nyttig och god tycker jag!
Till julen tillhör grönkålssallad.
Den gröna kålen är supernyttig. 
Jag lägger den i vatten 1 timma ca.
Hacka den eller skär i små bitar.
Hacka syrliga äpple och blanda med kålen.
Häll över en blandning på:
1 msk honung
2 msk olja
1 msk pressad citron
salt och peppar.
Klart/Kram Mille
Det är supergott med hasselnötter till denna sallad!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Foto i december...

Kram Mille
 
 

Kålsallad med kött!

 
 
 
 
Stekt fläskfilé i gräddsås med lite rödvin.
röd och vitkålssallad
grönsallad
rucoladressing
gott kram Mille.
 
Kålsallad:
Riv med osthyvel de två kålsorterna.
Blanda ihop
Häll på 2 msk olja 1msk äppelcidervinäger salt/peppar
 
Rucola dressing:
3 nävar rucola
1 msk flytande honung
2 msk olivolja
salt/peppar
0,5 dl crème fraiche
Mixa ihop.
 
 
  
 

Hemlagade fiskpinnar!

Ett torskblock
Ströbröd
Salt & Citronpeppar
1 ägg
 
Blad sallad
Potatis
Salt/vitpeppar
Mjölk
Margarin
1 ägg.
 
Stek fisken och koka potatis och gör mos med mixern!
Klart.
Kram Mille
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Julig rödkålssallad med fetaost och apelsin!

Ett litet rödkåls huvud
1 apelsin
1 fetaost bit
svartpeppar
2 msk oliv olja.
 
Strimla kålen
skala och dela apelsinen
skär fetaosten i kuber
blanda allt, peppra och häll över oljan.
Det är gott med hasselnötter till, men tänk på att en del har nötallergi
och servera gärna nötterna bredvid!
 
Kram Mille
 
 
 
 

Lätt kyckling "panna"

Stekta kycklingfiléer med broccoli och svamp!
Supergott och enkelt!
Häll på 2-3 dl matgrädde, salt & peppar och en dl stark riven ost.
Klart/kram Mille 

RSS 2.0