Laxtårta!

Denna laxtårta gjorde jag till midsommar!
Men den funkar ju toppen på julbordet.
Här kommer receptet.

Laxtårta!

·        ca 800 g kallrökt lax i skivor

·        500 g frysta gröna ärter

·        2 msk färskpressad citronjuice

·        2 msk pepparrot på tub

·        500 g kesella (10 %)

·        1 kavring i skivor (ca 500 g)

·        2 tsk salt

·        1 krm peppar

·        ärtskott

·        dill

·        rädisor

 

1. Tina ärterna. Mixa dem till en slät puré med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt citronjuice och salt.

2. Blanda försiktigt pepparrot och kesella, rör inte för mycket, annars kan krämen spricka. Krydda med salt och peppar.

3. Kantskär kavringen.

4. Klä insidan av en brödform (ca 1 1/2 liter för 8 port) med plastfolie. Se till att den sticker ut minst 10 cm över alla kanter.

5. Klä formen med laxskivor, lägg dem lite omlott så att formen blir ordentligt täckt. Låt några skivor gå en bit över kanten.

6. Varva ärtkräm, brödskivor, pepparrotskräm och resten av laxen i formen. Viktigt är att det ligger kräm mot brödet, annars håller tårtan inte ihop.

7. Vik över laxen så den täcker ovansidan. Slå in i resterande plastfolie. Låt stå i kylen minst 3 timmar.

8. Vid servering: Öppna plastfolien. Vänd upp laxtårtan på ett fat lägg på lite ärtskott och rädisor!

Kram Mille