Foto

Tog denna bild i helgen, tycker den blev fin...
Lite kallt vitt och en kall cider, tre tulpaler i vas...
Kram Mille

Tips på något som är gott!

Denna "kombo" är väldigt god!!
Men det finns personer som har allergi mot jordnötter, då är det livsfarligt!!
Men om man är allergisk kan man ta ost eller marmelad på, det är glutenfria majsbröd=GOTT!!
Kram Mille
 

Lime och citronpaj

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 125 g smör
  • 1 st äggula

 

Fyllning:

  • 3 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispad vispgrädde
  • 1 st lime saften
  • 1 st citron saften

vispa ägg och socker....blanda i allt det andra!

Garnering:

  • 1 st lime eller citron
  • florsocker

Servering:

vispad grädde
 
Gör pajskalet och låt degen vila 30 minuter i kylen, gärna i en pajform,blanda fyllningen och häll i den i det kalla pajskalet och sätt sedan in i ugnen 200g i ca 30 minuter ....
Kram Mille

Tips..."gör det lätt för dig"

Ibland är man inte alltid på topp, men man tycker ändå det är trevligt att laga mat och bjuda lite nära och kära.
Gör det lätt för dig och njut av att vara tillsammans och "bara vara".
Lite tips på det:
 
sätt fram glas som är markerade på något vis, låt gästerna ha det glaset hela kvällen...
Dessa "blommor" har jag köpt på village butiken i somras.
Sätt fram lite olika drycker låt var och en ta vad den vill..."självservering"
Kör på papptallrikar ibland, går finfint till smörgåstårta...
lite "snacks" i form av brieost-salta pinnar-nötter och lakrits och druvor!
Bjud på smörgåstårta som är klar sedan flera timmar tillbaka.
En garanterad stillsam bjudning för värdinnan och väldigt god!
Tips från Mille

Smörgåstårta!

(till 8 personer)

3 dl

vispgrädde

2 dl

crème fraiche

1 dl

kaviar, med dill

2 krm

salt

2 krm

peppar

6 st

hönökakor, (halvor)

170 g

krabbmixpinnar

500 g

räkor, frysta, skalade, (tinade)

Garnering

 

 

1 st

gurka

100 g

kaviar röd

500 g

räkor

1 st finhackad

purjulök

400 g

lax skivor, rökt

1 st

citron

1 krm

dill

Tillagning

1. Vispa grädden hårt och vispa därefter i creme fraiche. Smaksätt med kaviar, salt och peppar.
2. Lägg 2 Hönökakor mot varandra
på ett serveringsfat.
3. Bred på knappt 1/3 av kaviarkrämen.
4. Låt krabbmixpinnarna rinna av och hacka dem. Fördela hacket över krämen. och även den finhackade purjolöken, Lägg på 2 Hönökakor
men vrid dem 1/4 varv så att skarvarna inte kommer åt samma håll.
5. Täck med kräm.
Lägg på 2 Hönökakor och avsluta med att breda krämen över och runt kanten. Sätt då tandpetare i
tårtan och lägg över plastfilm.
6. Garnering:

Gör som du själv vill, du kan med fördel också ha hårdkokt ägg som garnering, ta det du känner för!

Det som är så underbart bra med att bjuda på smörgåstårta är att den kan göras färdig kvällen innan.

SEDAN GARNERAR  MAN DEN ETT PAR TIMMAR INNAN GÄSTERNA KOMMER.

ALLT KLART OCH DU SOM VÄRDINNA KAN SITTA OCH NJUTA HELA KVÄLLEN!

TOPPEN OCH GOTT!

Kram Mille


Röd pesto!

Ingredienser

0.5dlolivolja 1dlvatten 2mskcitronsaft 2 klyftor vitlök

100gsoltorkade tomateri olja.

100 gr cachewnötter salt och svartpeppar

Mixa, gott som tillbehör,dipp-sås eller fyllning! (helt vegetariskt!)

Go Lördag på er alla fina.
Kram Mille

Havrekakor, rykande åtgång bland tonårskillar...(!)

 * 125 g smör
* 3 dl havregryn
* 1 ½ dl strösocker
* 1 ½ dl russin
* 3 msk vatten
* 2 dl vetemjöl
* 1 tsk hjorthornssalt

Klicka med två  skedar ut smeten glest på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper.

Ca 20 stycken ryms på en plåt. Kakorna flyter ut lite under gräddningen.

Jag gillar stora kakor, så jag tar en stor klick deg....(!)

 

Grädda i mitten av ugnen 8-12 minuter. Obs kolla in i ugnen!!

Ha.ha....

Lossa kakorna innan de kallnat.

Kram Mille


Kyckling alá Mille

Gör som på bildernna, lägg sedan ner 2 msk mangochutney "hot" och en milda matgrädde.
Späd med lite vatten eller mjölk om du tycker att det är starkt eller du vill ha mer sås.
Lite cremefraiche är alltid gott, blir lite "rundare" smak, testa dig fram..
(njutningen av matlagning tycker jag!)
Riv ner lite färsk ingefära..(obs starkt..) en knippe persilja och salt och peppar.
Låt puttra på och smaka av...
Ju längre det puttrar på ju godare smak tycker jag! ca 40-50 minuter.
Servera en sallad och klyftpotatis till.
Vill du hellre ha pasta,ris,bullgur eller något annat, går det utmärkt!
Kram Mille

Smoothie

Filmjölk,hallon,blåbär, saft av en apelsin och lite fiberhavregryn mixa ihop....Gott!
Jag bara tar lite av varje smakar av och testar mig fram, roligt och väldigt mumsigt!
 
 
Tog lite foton i måndags som betyder lite extra...
Dottern tog körkort/underbart!
Kram Mille

Frukosten

Lite bär på filen sitter fint!
Lite vitaminer behöver vi så väl i dessa vintertider!
 
Kram Mille

Foto

Vissa dagar längtar man mer än andra efter vår-värme och energi!
Dessa bilder tog jag våren 2012 Kram Mille

Vitaminer och bra saker när man är lite vinterklen!

Frukt och grönt är ett måste, ett stort fat i köket-massor av nyttiga antioxidanter !!
  Gör en  fin tallrik och servera.
 Barn älskar detta,bättre än godis!
Proviva en underbar dryck som jag mår så väl av, finns alltid i vårt kylskåp!
 
Blåbär och hallon finns i frysen för att ha på filen, i gröten eller fixar vi smoothie ofta!
Supersalvan för torra läppar och motverkar munsår tycker jag!
spikmattan och nackspiken!!
Överlever ej utan dessa, just nu inne i en period av huvudvärk och stel rygg och nacke..
Då är dessa perfekt att ligga på ......!!
 
Min favvodryck just nu god och välgörande!
 
Lite tips-ta hand om er!
Kram Mille
 
 

Pasta snabbt&lätt - Hämtmat gottgott!!

Koka pastan, värm cremé fraichen i med oliver och lite grädde eller mjölk.
Gillar du ej oliver ta något annat..(skinka-svamp...eller utan tillbehör..)
Ev salt&peppar smaka av...
En som är veg i familjen Ludde fick tomat&lök till, Stefan fick salami&tomat&lök.
Denna rätt lagar du på 5-10 minuter, TOPPEN!!
 
Dottern Julia bjöd mig på "hämtmat" Sushi  ååå jag har börjat älska det på "äldre" dar!
Det blev en fredagskväll som blev god, passade bra när hälsan inte är på topp just nu!
 
Vackra tulpaner är så fint för öga och själ!
Kram på er Mille

Plockmat!

Vissa dagar är man trött och lite sliten....
Vissa dagar är man kanske lite förkyld och hängig....
Vissa dagar har man inte lust......
Då är det toppen med "plockmat".....
Köp lite vad du gillar och lägg upp det fint....
Toppengott och lättlagat!
 
 
 
Kram på er på Alla Hjärtans Dag!

Bröd

Forma dina bröd till hjärtan, passar bra nu när det är Alla hjärtans dag på Torsdag!
 
Milles bröd!
Jag bakar oftast på vatten och olja.
1 l vatten 1 dl olja 1 pkt jäst
2 msk honung 1 krm salt
Ta vatten från kranen och blanda med oljan 37 gr.
Häll på den nersmulade jästen och sedan i med honung.
1dl linfrö eller havregryn eller annat lite "nyttigt"..
Fyll på med mjöl av valfri sort till en jämn och smidig deg.
Låt jäsa i 30 minuter, forma till de bröd du vill ha, jäs igen ca 15 minuter.
In i ugnen på 200 gr tills de är gyllenbruna och genombakade.
Kolla med "sticka" och knacka på dem, det ska låta lite hårt!
 
Kram Mille
 
 
 
 

Tips!

En god vän messade: på söndag går vi runt sjön vid 10;30
 Sedan tar vi en brunch på Kafé de Luxe.
Så blev det och det blev en urmysig söndag, stor kram på det!
Jag rekommenderar det starkt, jag blev mätt och god!
Goda smaker och härliga dofter och hög mysfaktor!

       

 

 

 Hoppas ni alla får en go söndagskväll, själv intar jag soffan nu!
Kram på er Mille

 

 

En fredags bjudning!

Mingel: taccomix och en kall Corona med lime!
 
Förrätt: västerbottenpaj med fetaostcreme och salamichips.

Pajdeg:

125 g Smör

3 dl vetemjöl

1 msk vatten

Fyllning:

150 g riven Västerbottensost

3 ägg

2 dl  Vispgrädde

1 krm svartpeppar

Fetaostcreme:

En bit fetaost och en burk creme fraiche, mixa till en slät sås.

Salamichips!

Jag köpte salami och la det på en plåt i 200 gr i ugnen.

låt svalna och "torka" ska bli hårda som chips!

 

 

 Varmrätt: Fiskasoppa alá Mille (6 personer)

Laxbitar-räkor--morötter-broccolie-purjulök-svamp-dill- 3-4 msk hummerfond -2dl vitt vin
5 dl matgrädde-en tub räkost
5 dl vatten  salt/peppar
Bryn allt utom fisk-räkor och dillen, i med vin vatten och fonden
låt koka på, i med grädde,räkosten, sista 10- 12 minuterna innan servering i med laxen och räkorna!
Sist dillen, servera med fördel ett hembakat bröd till.
 
Dessert:
Smördegs hjärtan med äppel och kanel!
En mördegsrulle färdigköpt, två äppel i klyftor och lite smör-socker och kanel.
In i ugnen ca 10-12 minuter (kolla!) servera med Sias äppelcidersorbetglass! (laktosfri)
Supergott och eneklt!
Väldigt frisk och god glass!
 
Kram Mille

Vego-mat!

Ett lätt och gott alternativ!
Pasta med bönor,fetaost och milda matgrädde!
Skär fetaosten i kuber, en tomat och lite rödlök som tillbehör!
Koka färsk pasta, ta sedan bönor och koka dem lätt.
Blanda ihop allt med milda grädde och lite kryddor!
Supergott sa vår "vego-son" Ludde!
Kram Mille
 
 
 

HAMBURGARE!

Blandfärs som jag formar till biffar, steker dem.
Ta vad du har och ett gott bröd!
Här har jag tomat,rödlök,fefferoni (stark),fetaost,vitkål och hamburgedressing!
Kram Mille

Smoothie

Det är så gott och nyttigt med smoothie!
Här mixar jag: banan,vinbär, blåbär ,björnbär,saft av en halv apelsin,honung och laktosfri fil.
Mums!
Kram Mille

Nikkaluoktasoppa

 

         4 portioner

·        350 g nötfärs (10%)

·        2 tsk smör eller margarin

·        2 msk senap

·        1,5 msk tomatpuré

·        1 lagerblad

·        1 liter vatten

·        2 grönsaksbuljongtärningar

·        1 strimlad purjolök

·        150 g strimlat vitkål

·        1 msk soja

·        2,5 krm salt

·        0,5 krm svartpeppar

·        0,5 dl klippt persilja

        GÖR SÅ HÄR

  1.  Stek färsen smulig i smör. Skölj och strimla purjolöken. Kärna ur och tärna paprikan.
  2.  Låt purjolök och paprika fräsa med färsen ett par minuter. Tillsätt senap, tomatpuré, vatten,         buljongtärningar, vitkål och soja, och låt koka i 30 minuter.
  3. Smaka av med salt och peppar, och strö över persilja.

Serveringsförslag: Ett gott bröd och lite cremefraiche!

 

En underbart god och smakrik soppa!
Kram Mille
 

 


Vatten!

Vatten är en god och bra dryck!
Smaksätt gärna med gurka eller citronmeliss.
Det är vackert och gott!
Kram Mille

Helgfrukost!

Jag tycker det är så juvligt att börja en lördagsmorgon med en god och lång frukost!
Det är mysigt att göra lite extra på helgen .
DET ÄR ROLIGT OCH DET BLIR SÅ GOTT FÖR BÅDE KROPP OCH SJÄL!
LIVSKAVLITE TYCKER JAG.
 
Kram på er!
från Mille
 
 

Förrätt och Laxpaj!

"Dykande räkor i färgad röra"
 
Blev så taggad igår på att testa lite nytt och familjen brukar tycka det är roligt och gott!
Det är  hela njutningen med matlagning att familjen eller ev gäster tycker om maten och njuter!
Jag köpte lite av varje....
 
Till 4 personer.
Lite goda räkor.
Physalis frukter (en korg)
Spansk peppar 1st (röd)
Ett äpple
Dill (färsk)
1 msk balsamvinäger
1 1/5 msk olivolja
En gnutta salt och lite citronpeppar.
 
Hacka allt utom räkor som du "hänger" på kanten av skålen.
Lägg den vackra färgade "röran" i skålen + en stor dillkvist.
Servera som förätt och du kan med fördel ha lite bröd till, gott att doppa med.
 
Jag körde sedan på Laxpajen i Smp-receptet ha..ha...!
till huvudrätt med kallt gott vin  och en enkel sallad.
Så otroligt enklet och gott, sedan tog jag plats i soffan och Melodisfestivalen!
En go och lugn kväll!
Kram på er.
Mille
 
Jag köper alltid kallrökt lax till min laxpaj.
 
Tänk på att om du/ni ska  ha denna paj till huvurätt, räcker den till 4 personer.
Ska du ha den till förätt kan du skära tårtbitar och då går det åt mindre, typ till 6 personer.
Då kan man ha en kall romsås eller limesås till TOPPEN!!
Kolla alltid ugnen den tar ca 35-45 minuter beroende på vilken ugn!
 

Lax paj alá Mille

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100g smör
1 ägg
2 krm salt
2-3 msk vatten

4 ägg 2,5 dl mellangrädde 250 gram rökt lax hackad dill Salt o Peppar riven västerbottensost
Gör så här: Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200g.

Lägg i laxen i det färdiga pajskalet.

Vispa samman ägg och grädden hacka dill och blanda ner... även osten i äggsmeten.

Häll på laxen och in i ugnen.

Grädda i cirka 200g i 35-45 minuter.

Går utmärkt att frysa och sedan värma till!

 

 

Älskar detta vita vin, friskt och en smak av citrusfrukter.
Toppen till skaldjur och fisk tycker vi.

 

 

 

 

 
 
 

Tack!

Så glad idag!
Tack alla goa för fin respons från Smp idag!
Mitt recpet kom med, jag kom med ..!
Känns så roligt och jag blir ännu mera pepp på att laga mat, baka och blogga!
Det känns helt fantastiskt .
Tack till alla!
Kram Mille
 
 
 
 

Indisk mat!

Testade på lite Indisk mat på "mitt vis".
 
Lite skinksnitzel och en del varor från "indiska hyllan" på Ica, blev måltiden så här igår kväll.
 
Stekte köttet i bitar på hög värme, sedan ner på låg  värme i en timme...
Jag hade lite vatten och färsk ingefära, spiskummin,indisk krydda, salt och peppar.
Kokte lite egg noodles och värmde indiskt bröd i ugnen och fixade till en dipp+yogurt!
Lätt som en plätt och supergott!
Gjorde som det stod på påsarna och förpackningarna!
Det var roligt att testa på indiska papadums till förmingel och doppa i sweet chilli!
Obs en minut i ugnen, sedan "poff" läckert!
Jag har gärna starka tillbehör till....(älskar när det bränner till!)
 
Det krävs ett gott mustigt rödvin och vatten till denna rätt...
Jag tror att en kall öl är toppen också!!
Kram Mille

RSS 2.0