Melonsallad

Melonsallad är så gott!
Köp olika meloner och skala och skär och gör en sallad!
Kram Mille
 

Champinjonsoppa!

Bryn färska champinjoner med lök och bladpersilja.
Häll på 1 dl vitt vin och lägg i en grönsaksbuljongs  tärning.
På med 2,5 dl matgrädde salt och peppar!
Låt puttra på 15 minuter, på med lite vatten. (ev mer vin)
Smaka av.
Klart, soppa för två!
Kram Mille
 
 

GRÖT!

Fibermannagrynsgröt med egen jordgubbs "mix"..
Super frukost!
(frysta jordgubbar-lite socker och en mixer!)
Kram Mille

Dessert på 5 minuter !

Så gott!
Smula ett digestivekex i varje glas.
på med vanilj kesella
Frysta bär (exotiska frukter)
 
Klart!
KRAM MILLE

Lax med mos i grönt och vitt!

Lax i ugn ca 25 minuter olja och citronpeppar på, lite salt.
Broccoli mos och blomkålsmos på litet fat.
Romsås ( creme fraiche med röd rom)
Liten sallad.
Kram Mille

Ostbollar med glöggdrink!

Jag som älskar glögg kan säga att detta gillade jag!
En kall glögg drink med lite ostbollar till.
Kul nu när advent och jul börjar smyga sig på...
 
Ädelost som du formar till små runda bollar.
Rulla i smulade pepparkakor!
Klart, ser ut som köttbullar..ha..ha..!!
 
 
Frysta lingon i botten på glaset
Häll på gin ca 2 msk (kan ju göras starkare)
Glögg (vanlig lättglögg) ca 1 dl
Häll sedan på tonic vatten.
Mums!
Kram Mille
PS: NÄSTA GÅNG TÄNKER JAG HA EN KANELSTÅNG OCH ALPELSINBITAR I OCKSÅ!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Räkor i glas med parmesan chips!

Hacka olika paprikor och blanda med en färsk chili krydda.
På med olivolja salt och peppar, lägg i botten på ett glas.
Lite bladpersilja, citron och sedan på med skalade räkor.
servera med fördel parmesan chips till. 
Lättsam förrätt.
Kram Mille
 

Middag för två!

Gjorde en god middag för "två" i går kväll!
Ryggbiff med liten potatiskaka, sallad och rödvinssås!
Jättegott och lätt, kolla in här:
Två-tre potatisar som jag skivade i varje liten form
Varvar med ost, 3 lager tryck till!
Salt&peppar
Häll på matgrädde och toppa med mer ost!
Klart!
In i ugnen på 200g ca 30-40 minuter.
Köpte två ryggbiffar.
Låt ligga framme 20 minuter och sedan "banka" ut dem lite.
Stek på hög värme först sedan minska lite.
Bara salt och peppar på!
Hur du vill ha din biff bestämmer du..
Röd i mitten eller rosa.
Ha koll!
Sallad, jag använder ofta bladpersiljan nu på hösten.
God och full av vitaminer!

Rödvinssås

                        1 msk                     smör                   
                        1 st                     schalottenlök, finhackad                    
                        2 msk                     råsocker                    
                        4 dl                     rödvin                    
                        4 dl                     vatten
                        1 msk                     balsamvinäger                    
                        4 msk                     kalvfond                    
                        1 msk                     maizena majsstärkelse                    
                        2 msk                     smör
  
Kram Mille
 
 

Höst!

Köp hem massor av vitaminer!
Det gör "susen"
Kramen från Mille

Glögg i mitt hjärta!

                Jag älskar glögg och allt mysigt kring denna dryck!
Den är varm den är het den är full av smaker och den är välgörande!
Det roliga är att det finns så många olika smaker och jag älskar att prova nya.
 
Provade denna förra helg (kvar från förra året) JÄTTE GOD!
Kram Mille

Pasta alá Ludde!

Sonen är ju vegetarian och äter inte kött och inte fisk.
Han lagar en del mat här hemma nu, även om hans mor tar mest plats i detta kök
Ha.Ha.!!.det är  roligt när man har samma intresse och kan  "mötas" i köket! 
Typisk "Ludde" mat!
Smala spagetti med svamp och purjolökssås.
Bryn svamp och purjo salt och peppar.
Häll på matgrädde och en halv burk feta ost i olja.(låt rinna av ej oljan med)
Klart!
Servera med en god sallad.
Kram Mille och Ludde
 
  

Hamburgare med grön dressing!

 
Åååå vad gott en torsdagskväll..
Köpte nötfärs och bara stekte som biffar.
Endast salt och peppar på.
Lite stekt gul lök
Tomat-ost-sallad och så min gröna dressing!
 
 
GRÖN GOD DRESSING!
Bladpersilja
vitlök
olja
balsamvinäger
salt-peppar
Mixa
Kart!
Kram Mille
 
 

Sommarminne i bild!

Semesterlunch i Köpenhamn, ett härligt minne i höstrusket....
 
Midsommarlaxtårta....
Marängtårta med passionsfrukt....
Kram Mille
 
 

Bra för höst virus!

 
 
Skala ingefära som du skivar och lägger i lite varmt vatten med massa citron och honung det är perfekt för höst virus!
Gott är det också.
Kram Mille
 
 
 
 

Sorbet med sommarsmak!

Mixa frysta jordgubbar, clementin,kiwi och en lime, 1 msk socker.
Häll upp i glas och lägg dit en limeskiva.
Ställ i frysen ca 30 minuter servera!
Vitaminkick!!
Kram Mille

Broccolielasange med lite tapasmys!

 
Koka broccolien mjuk och blanda med crème fraiche.
varva smeten med plattorna och strö över riven ost.
In i ugnen 35 minuter på 200 gr.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En liten tapas tallrik på lördagskvällen.
Ett  rött vin till, trevligt och gott!
Broccoli lasagnen var lätt att  fixa, här med lite crème fraiche dipp.
Tomat med mozzarella , rödlök och apelsinolja.
Salami och brieost.
Kram Mille 
 

Sallad med couscous

Kyckling-tomater-fetaost-rödlök-sallad-morötter-couscous
 

Linfröbullar med Rågsikt.

  • 6 dl vatten
  • 25 gram jäst
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl linfrön
  • 3 dl rågmjöl
  • 11 dl vetemjöl
  • 2 msk mörk sirap
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt

Gör så här:

Lös jästen i det ljumma vattnet. Blanda ner alla allt utom vetemjölet och saltet och rör någon minut. Tillsätt vetemjöl till en slät deg och knåda cirka 10 minuter. Tillsätt salt och kör ytterligare fem minuter. Låt degen jäsa cirka 20 minuter. Rulla till bullar och platta till lite. Sätt på bakplåtspapper eller smord plåt. Jäs igen ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 minuter på 250 gr.

Kram Mille

 

Kesosallad!

Mycket god och matig sallad!
En burk keso
En låda små tomater
En halv gurka
En rödlök
Örtsalt och peppar!
Blanda runt.
Klart!
Servera gärna en omelett till.
Kram Mille

Älskar soppor!

 
Grönsakssoppa med spenat
bladspenat
morötter
purjolök
broccoli
matgrädde
crème fraiche
vatten
spiskummin
salt
peppar
grönsaksbuljong
 
Lite fantasi-kärlek och värme!
Det blir en kanonsoppa!
Lovar!
 
 
 
Broccoli soppa med "pannbröd"
Broccoli
Vatten
Matgrädde
salt&peppar
Örtsalt
Kärlek och fantasi!
En stavmixer.
 
Pannbröd!
1dl av linfrö-sesamfrö-vetekli-rågsikt-vetemjöl.
Blanda med 2 msk bakpulver
Häll på mjölk tills degen blir lagom kletig.
Forma bullar platta ut .....
Stek på stekpannan i olivolja tills de känns klara!
Supergoda och smarriga!
Kram Mille
 
Här har jag lite god hummus som pålägg!
 
 
 
 
 

Filmjölksbröd-brieost-fikonmarmelad och en stor kopp te!

FILMJÖLKSBRÖD
1 st

2 dl fiberberikade havregryn
3 dl dinkelmjöl fullkorn
2 dl dinkelmjöl
1 dl hela linfrön
1 dl torkade aprikoser, hackade eller russin
1 dl vetekross
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl filmjölk
1/2 dl flytande honung
1/2 dl lingonsylt

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser. Blanda samman med övriga ingredienser till en kletig smet. Häll ner i en smord bakform, ca 1,5 liter. Grädda 50-55 minuter i 200 grader i nedre delen av ugnen. Låt brödet svalna på ett galler under bakduk.
 
Riktigt "HÖSTGOTT"
Kram Mille
 

Vego-Lunch alá Ludde!

Tomatsås med pasta och halloumiost , lagad av sonen Ludde!

Ingredienser:

  • 2 burkar hela skalade tomater; krossade tomater eller passerade tomater
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller en nypa färsk
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • Skala och hacka lök samt vitlök.
  • Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull i cirka tre minuter. Rör om.
  • Tillsätt de hackade tomaterna
  • Tillsätt tomatpuré, socker, rosmarin, salt, svartpeppar, basilika och oregano. Rör om och koka tomatsåsen i ca 20 minuter på låg värme, gärna längre.
  • När såsen har kokat ihop så kan du smaka av den med salt, peppar, socker och vinäger (salt, sött och surt) innan servering.
Stek lite halloumiost och servera till!
Ps: tips pensla osten med olivolja innan du steker den!
Jättegott/Kram Mille
 

 

 

Fredagskyckling med en sallad!

Stek lite svamp och schalottenlök tillsammans med bacon.
Bryn på allt ganska "hårt" slå på lite rosmarin -salt-peppar.
Bryn kycklingbitar i en annan stekpanna och blanda sedan allt i en "panna".
Häll på matgrädde-crème fraiche och 1 dl rött vin.
Låt stå och puttra på en 20 -30 minuter.
Servera med en sallad!
Kram Mille

Smoothie!

Blåbärsmoothie

  • 2 1/2   dl   vaniljyoghurt eller mild naturell youghurt                                    
  • 1/2       banan                                     
  • 1         dl frysta   blåbär
Mixa ihop och njut!
Perfekt en höst morgon.
Kram Mille
 

Fest och glädje!

När vår son kom hem hade vi lite "mys"
God dryck och goda tillbehör..
Hummus & Toscana Grissini!
Mums!
Kram Mille
 

Höst!

Lite frö kex..en ädelost...fikon marmelad och portvin!
Det "gifter" sig fint tillsammans som min make brukar uttrycka sig!
Kram Mille
 
 
 

Smörgåstårta gånger 3 !

 
 
 
 
En "vanlig" "Mille-Tårta" en laktosfri och en vegetarisk smörgåstårta! 
Bjuder man på smörgåstårta är det viktigt att det finns till alla!
Det var lite "plock" och tog lite tid, men vad roligt och bra bjudmat ALLT KLART INNAN!!
Det finns då god  tid för samtal och njutning även för värdparet, bra tycker jag!
 
Mille-Tårta!
 
Hönökakor 2 paket till varje tårta.
Tonfisk pastej (en hel tub) som blandas med 1 dl majonnäs ,2 dl gräddfil , 2 burkar tonfisk och hackad purjolök.
Lägg denna blandning i mellan 2 halvmånar bröd som bildar en cirkel. Kör på två lager med smet.
Sedan på med gräddfil som jag blandar med lite crème fraiche och garnera med kallrökt lax, ägg, gurka ,räkor citron och tomater.
Toppa med lite persilja!
Låt din fantasi styra, skitkul!
 
Laktosfria tårtan är likadan men med laktosfria varor, FINNS ALLT I LAKTOSFRITT!!
 
Vegotårtan!
Ett lager med oliver och crème fraiche som mixas.
Ett lager med kidneybönor och salt, peppar och lite olja som mixas.
Ett lager med soltorkade tomater och fetaost mixas med lite gräddfil.
På med gräddfil och majonnäsröra och låt din fantasi flöda!!
Jag körde på morötter och gurka toppat med lite roliga tomat och olivspett!
Ha..Ha..!
Hoppas ni förstår mitt recept, svårt att förklara, jag "kör" ju liksom lite på känn...
Det är det som är så roligt med matlagning..
Testa dig fram!
Kram Mille
 Tips dryckerna kyls fint ute nu i höstkylan!

Svampsås till en god pasta!

Himmelskt god och lätt att fixa!
Bryn färska champinjoner i skivor tillsammans med schalottenlök.
Låt puttra på lite, lägg i en "tårtbit" ädelost och låt den smälta ner i svamp och lökblandningen.
Häll på 2,5 dl matgrädde  och 3 msk rött vin. Lite timjan och svartpeppar!
Låt stå och små puttra en 15 minuter. Koka en god pasta till och fixa en sallad.
Här har jag fetaost,små tomater och persilja.
Denna festaosten var sagolikt krämig och god!
Kram Mille
 
 
 
 

Pasta med vegsås!

Färsk spenatpasta med en god vegetarisk gryta till det.
Bryn purjolök och svamp i en gryta, hacka färska tomater och lägg i.
En grönsaksbuljongtärning salt, peppar och lite oregano.
På med matgrädde och låt koka ihop!
Kram Mille
 

Tacos Korg !

 
 

 
 
En ny tacos krydda till köttfärsen, jättegod och lite "hot", jag fyller gärna varma tacos korgar med tillbehör.
Lite färs i botten och sedan på med olika godsaker, jag toppade med hummus.
Mycket gott!
Kram Mille

Hummus!

En burk Kikärter
2 vitlöksklyftor
1 dl rapsolja
spis kummin
salt
Mixa allt häll på lite olja till!
Så gör jag Hummus..
Det är så gott!
Kram Mille
 

Himmelsk marängtårta!

 
Köp maräng bottnar..
Vispa grädde...
Mosa hallon...
Gröp ur två-tre passionsfrukter..
Lägg ihop och använd fantasin..
Så underbart gott och njutbart!
Kram Mille
 
 

RSS 2.0