Foto!

ÖNSKAR ALLA EN GLAD OCH FIN VALBORG!
KRAM MILLE
 

Paprika!

En grillad köttbit, lite stekta grönsaker och en fylld paprika
(FETAOST MIXAT MED CREME FRAICHE)
Enkelt och gott. 
Kram Mille

Mammas "macka"..

Min mamma gör så goda "lyxiga" mackor!
Hon använder ofta tonfisk som hon blandar med lite gräddfil eller crème fraiche.
Purjolök-citron-tomater-dillkaviar och sallad!
En "kall" till detta är supergott!
Kram Mille
 

Corona öl är så gott!

 
Med en liten lime bit är det extra "smarrigt".
Kram Mille 

Våfflor med barn och solsken!

 
 
Att ha våffel kalas i trädgården i april med sommarvärme och barngäster är mysigt!
Gudsonen  med syskon och föräldrar var här!
Att grädda våfflor ute är smidigt.
Kram på det.
Mille

Grillat till lunchen

Lite tjocka korvar med "hot" smak, vanlig smal korv och vegetariska -korvar.
Ett par tomater och hallominost.
Korv köper jag inte ofta men grillad korv någon gång ibland tycker jag är gott!
Äta ute, njuta av värme och sol är underbart. 
Kram Mille

Bjudning tillsammans!

 
(gammal bild från nyår på Mia & mig.)
 
Vi körde en bjudning ihop "två kockar" jätteroligt och gott blev det verkligen.
Mingeltallrik med Västerbotten paj , fetaost kräm och isterbands slantar.
Kex med brie och fikonmarmelad, skumpa till detta!
 
Huvudrätt: Mias supergoda lax med pressad potatis.
Laxen (färsk) kör hon i ugn ca 25 minuter i 200 gr.
Rom sås  både kall & varm.
Vitt vin till denna rätt.
 
Dessert: lime och citron tårta med grädde (recept kommer..)
Kaffe och avec.
En  rolig kväll , våra trevliga gäster var nöjda och glada!
Kram på det!
Mille

Foto

Gott nyttigt och vackert!
Älskar att fota frukt & grönt
Kram Mille
 

Lite av varje....

En bit ostpaj, några skivor salami korv, en rostad macka med tomta-gurka-rödlök-mozzarellaost och basilika på.
Ett frö kex med mögelost!
Gott
Kram Mille

Lax med grönt och gult mos!

 
Laxbit i ugnen med lite sweet chili sås och salt på ca 15 minuter.
Koka broccoli och lite gröna ärtor tills de är mjuka, mixa med 1 dl keso och salt & peppar.
Hummus enligt recept som finns här på bloggen.
Klart att äta, snabbt -lätt -gott- nyttigt!
Kram Mille

Grill och Sol....

Att flytta ut köket är ju underbart...
Mamma var här på grill mitt på dagen..
Köpte även veg-burgare till sonen och grillade...
Vi hade svensk ytterfilé ( tar lite tid, kött termometer behövs.. ) 
Allt blev gott och trevligt i en skön April-Sol!
Jag använder rapsolja -bregott med flingsalt och denna goda bruschetta kryddan..
penslar grönsaker och Luddes veg-burgare, smöret till grönsakerna när de är klara..
Kryddan på allt under grillningen..

Som tillbehör hade jag kall potatis sallad med rädisor och gräslök.
Såser hade vi hummus och vanlig grekisk yoghurt.
Ett glas rosé passade finfint! 
Kram på er.
Mille
 
 

Älskar färgerna !

Vår och påsk är lika med mycket färg!



Kram Mille ❤️

Ädelostpaj!

Gjorde denna paj igår, enkel och väldigt god med mycket smak!
Ett pajskal på rulle.
En ädelost
2,5 dl matgrädde
2 ägg
svartpeppar&salt
små tomater.
Smula sönder osten i pajskalet, vispa grädde, ägg och lite salt och peppar häll det över osten.
Lägg på tomaterna som du delat en gång, in i ugnen på 200 gr tills den är lite brun och "fin".
Servera med en god sallad!
Smaklig spis!
Mille

FOTO I PÅSKTIDER....

 
kram Mille
 

Mingelmat

Smördeg (på rulle färdigköpt) med tacos sås (medium) riven ost.
Rulla ihop som en rulltårta in i ugnen ca 15 minuter 200 gr.
Låt svalna och skär i små bitar. 
 
Vanliga rökta isterband som jag stekte och sedan satte pinnar i alla älskade dem, ha ha !
Sill röra i glas: en burk löksill låt rinna av i en sil, blanda i en bunt hackad dill
en burk crème fraiche, saften av en tredjedels citron lite malen svartpeppar.
Häll upp i snapsglas (jag tog plast denna gång)
Men det är mycket fint att ta riktiga snapsglas, gärna olika sorter (ska jag göra nästa gång!)
Brieost,nötter,solrosfrön och lite vanliga snacks!
Det var det hela!
Kram Mille
 

Påsk med färg och fest!


 
Tradition  på  Påsken!
 
1. Vi håller en liten påskfest med våra vänner sedan många år!
Både med vuxna och ungdomar, underbart härligt! 
SKÄRTORSDAGEN blev det i år!
 
2. Vi är alltid hos lilla mamma på Långfredagen närmsta släkten
 och äter hennes goda mat & dryck, lycka & tacksamhet!
 
Att var ledig några dagar och vara i köket och fixa och dona ÄLSKAR JAG!
Visar här några tips och idéer från Skärtorsdags kvällens fest!
 
Jag byggde upp ett litet "mingelbord" i vardagsrummet.
Gick på ganska mycket mingelmat och hoppade över förrätten.
Jag ska lägga upp recept snart...
Jag satte fram glas på en bricka och lät gästerna ta det som önskades i drickform!
Öl ,nubbe , vatten och påsk must i en kyl bag med isklampar i på golvet.
 Vin och cava på bordet!
"kära gäster ta det som önskas och ha en trevlig kväll"
Grillad kycklingfilé med dragonsmak (grillade kvällen innan) 
Bulgur sallad med tre såser: basilika, hummus och vanlig grekisk yoghurt.
Hembakat bröd med Bregott/havssalt.
Allt klart innan gästerna kommer, så skönt!
Kram Mille
 
 
 
 
 
 

Små piroger med ost och tacos smak!

Smördeg på rulle, dela i valfri storlek.
Lägg en bit fetaost-lite vanlig tacos sås och riven "vanlig" ost i varje.
Vik i hop och tryck till med en gaffel i kanterna. Pensla med ett uppvispat ägg.
In i ugnen på 200 grader tills de fluffat upp sig och blivit bruna.
Servera med en sallad, bra lätt mat och fungerar toppen som liten förrätt! 
Kram Mille

Snapsen klar!

Mycket god citronsnaps och en god påsk öl!
Kram Mille

Grill och glad Påsk!

Att grilla och sedan känna påsk ledigheten närmar sig......
Underbart!!
Kram Mille
Köpt Bea sås...(hot)
Köpta pommes...
Kotlett på grillen!
Kram Mille
 
 

Pizza "Mille"

Köpt pizza deg på rulle.
Crème fraiche och riven ost på...
In i ugnen på 200 gr tills det blivit lite brunt......
Ta sedan det du vill, kräftstjärtar räkor och basilika sås , oliver och basilika blad.
En sallad till det = en god måltid!
Kram Mille

Citronsnaps till Påsk!

Maken Stefan har fixat snapsen till påsk idag.
Skalar en citron och tar bort allt det vita på skalet.
Lägg i en flaska ( 1 LITER) häll på ren sprit, låt stå 2-3 dagar.
Sila bort skalen och häll tillbaka snapsen.
Lägg i en till två teskedar socker, skaka lite lätt...
Klart, god snaps till sillen!
Glad Påsk
Mille
 
 

Ryggbiff med hasselbackspotatis!

Ryggbiff som jag steker 4-5 minuter på varje sida.
Hasselbackspotatis ca 45 minuter i 200 gr i ugnen.
Liten sallad och en klick smaksatt crème fraiche  (örtsalt och peppar!)
Underbart gott och enkelt! (låt köttet ligga framme ca 20 minuter innan du steker..)
Kram Mille

Bullar & Muffins!

Idag fick jag lust att baka!
Det är så roligt och avstressande!
Det blev bullar och muffins med frostning på!
Kram Mille
  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 2.5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 4 msk kakao
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 200°C.

Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en skål i mikron och låt svalna.

Tänk på att du bara behöver värma på så länge att hälften av smöret smält. Därefter smälter resten av smöret av den befintliga värmen och smöret slipper bli onödigt varmt.

  • Placera ut bakformar på en plåt (16 st för en sats kladdkakesmet).
  • Knäck äggen och häll på strösocker i en bunke. Vispa (gärna med elvisp) till en fluffig smet.
  • Tillsätt vaniljsocker, salt, kakao, bakpulver. Vispa till en jämn smet. (Använd gärna elvisp.)
  • Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet. (Med elvisp ca 10-20 sekunder på lägsta effekt.)
  • Fördela smeten i bakformarna.
  • Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 10 minuter.

    Choklad frostning:

    Den innehåller:
    ca 300 g florsocker ca 40 g kakao
    50 g smör, rumstempererat
    125 g naturell Philadelphia
     
    Vispa ihop florsocker, kakao och smör till en slät smet med elvisp på medellång hastighet. Tillsätt färskosten och vispa tills det är helt blandat. Vispa sedan på medelhög hastighet tills glasyren är lätt och fluffig, minst 5 minuter. Vispa inte för länge eftersom glasyren snabbt kan bli lös. Lägg på när muffinsen kallnat.... sedan valfri strössel eller bär!
     
     
    Kardemummabullar! (gör precis som kanelbullar fast med kardemumma)
     
    Ludde (sonen) gillade bullarna!!
    Kram på er!
    Mille
     

     

 

Fredags mys med snabb och god mat!

Tacos är alltid gott tycker vi!
Det är vackert och färgrikt, gillar jag skarpt!
Denna fredag var dottern på besök och då blev det extra gott!
(killarna var på annat håll..)
Trevlig helg fina ni!
Kram Mille
 
 
Ett mycket gott "lådvin"...

Lite god "energi" kick!!

Mixa 0,5 l jordgubbar + en halv lime (saften) 1tsk socker.
Ät med sked , gott och syrligt!
Kram Mille
 
 
 

Tips!

Så roligt tv-program , "gulligt" imponerande och charmigt!
Jag kommer att följa alla dessa goa barn.
Kram Mille
 
 

Hummus!

 
Ingredienser
1 burk kikärtor (400 g) 1 msk pressad citronjuice 8 msk olivolja 
2 tsk salt 1 tsk peppar 1 vitlöklyfta
Gör så här
Skölj kikärtorna i kallt vatten i en sil. Finhacka eller pressa vitlöksklyftan. Lägg vitlöken, kikärtorna, citronjuicen, olivoljan i en bunke. Mixa till en jämn smet med en stavmixer. Krydda med salt, peppar.
 
Jag är nu mera galen i hummus, så gott och så lätt att fixa!
Det finns alltid gott pålägg när man har hummus hemma...
Kram Mille
 
 

Gott på filen eller på din yoghurt!

1dl linfrön
1dl havregryn
1dl sesamfrön
1dl kokos
2dl stora russin
1dl solrosfrön
Blanda allt in i ugnen på 150 gr ca 40 minuter.
Rör runt lite, ev. ringla lite honung över!
Lägg i en burk och ha som müsli.
Supergott!
Kram Mille
 
 

Kålpuddingar!

En vanlig kålpudding...(vi älskar kålpudding!)
Och en vegetarisk kålpudding, jag "hittade" på en själv och den blev super god
Fick högsta betyg av vår son, den kommer jag göra flera gånger!
Vanlig kålpudding!
Vegetarisk kålpudding:
Bryn vitkål som vanligt så mycket du vill ha.
Riv 4 morötter grovt och blanda med 1 burk kikärtor(skölj väl först)
i med 2,5 dl matgrädde, salt , spiskummin och lite peppar.
Lägg i smord form och på med den brynta kålen.
In i ugn ca 40 minuter på 200 gr.
 
Kram Mille
 

Salladslök

Denna lök är mild och god.
Bra i en sallad eller som tillbehör till grillning eller i en kall sås.
Hacka den eller skär den i strimlor.
Den funkar även att steka och ha i en soppa!
Lök är gott!
Kram Mille
 

Ost & skinkpaj!

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 krm salt
150 g margarin
3 msk kallt vatten

Fyllning:
150 g rökt skinka
Några små tomater
250 g riven ost, tex grevé
4 ägg
4 dl mellangrädde
ca 1 krm salt
ca 1 krm mald svartpeppar

Hacka snabbt ihop allt till pajdegen. Tryck ut den i pajform (ca 25 cm i diam). Kyl degen 15 min. Förgrädda i 200 grader ca 10 min. Skär skinkan i små tärningar. Lägg ost och skinka, tomater  i pajskalet. Vispa samman ägg, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen över skinkan och osten. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 min. tills fyllningen har stelnat och fått fin färg.
Kram Mille
 

En liten "Gd" är alltid finfint!

Att ta en liten "Gd" ibland är gott och finfint!
En kall öl till är en fin "kombo".
Kram Mille

Sallader och jordgubbar!

 
 
Sallad med en "bas" av bladspenat-mixade tomater-majs-rödlök och couscous.
Grillad kyckling i den ena och kallrökt lax i den andra.
En kall sås på crème fraiche och tacossås.
Till fisken citronsaft - crème fraiche och  citronpeppar!
Jordgubbar - druvor-cashewnötter som tillbehör!
Gott och lätt en vårkväll.
Kram Mille
 
 
 
 

"Bubblor"

Måste verkligen rekommendera detta prisvärda "bubbel" vin!! 

Lindemans Bin 25 Brut Sparkling är ett förhållandevis komplext vin som passar lika bra till hummersoppan som till nyårsskålen. Färgen är ljust citrongul med eleganta bubblor och doften är frisk med utvecklade frukttoner och en lätt brödighet. Vinet är torrt i en brödig stil och har inslag av citrusfrukter med en frisk syra.

Det mousserande vinet är till största delen gjort på en blandning av Chardonnay och Colombard. Vinifieringen sker med tankjäsning, så kallad cuvée close, i två steg. Efter tappningen får vinet mogna i flaskan i sex månader innan det är klart.(text kopierad från systembolagets sida..)

 

 
Kram på er fina!
Mille
 
 

 

 
 
 

Kafé de luxe!

 
I måndags kväll efter jobbet var jag och maken på stan ett ärende.
Kl. 18,30 blev vi hungriga, -vi äter på Kafé de luxe sa jag.....
Så gott och så mysigt! -Varför gör man inte det en måndag lite oftare?
Gillas och rekommenderas!
Det vi åt var så underbart gott och det ska jag laga själv har jag tänkt!
Kram på er.
Mille
 
TARTE FLAMBÉE
Tunn & spröd, pizzavariant med ursprung i Alsace
Fyllning på crème fraiche, ost från Harshult, senap & kapris ingår alltid. Välj sedan till följande:
Oliv & spenat  
Musslor & Vitlök 
 

 

Grahamsbröd!


 
1/2 dl olja
5 dl mjöl
1 paket jäst
3 tsk salt
3/4 dl sirap
3 dl havregryn
5 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl

Värm mjölken till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke, rör ut med lite av degspadet. Tillsätt olja, salt, sirap, havregryn, grahamsmjöl och vetemjöl. Arbeta kraftigt tills degen blir smidig.

Jäs i 45 minuter.

Dela i två bitar och forma till släta längder.
 
Pensla med vatten, gör mönster med en degskrapa.
Grädda i 200 grader i 30 minuter längst ner i ugnen.
Kram Mille

Smart!

Vår son vill ha hårdkokt ägg, vi vill ha löskokta ägg...
Ta en spagettisked och upp med de löskokta efter 5-6 minuter!
Kram Mille
 

God smoothies!

Jättegod smoothies!
En banan 1 dl röda frysta vinbär 1 dl frysta mangobitar.
Häll på 1,5 dl naturell yoghurt.
Mixa/klart!
Kram Mille 
 

RSS 2.0