Kladdmuffins i "miniformat"

2 st  ägg
2,5 dl  socker
2 tsk  vaniljsocker
1 krm  salt
4 msk  kakao
0,5 tsk  bakpulver
2 dl  vetemjöl
100 gram  smör, smält

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Placera ut 25 små muffins formar i papper på en plåt.

2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.

3. Vispa ägg och socker med elvisp. Vispa ner vaniljsocker, salt, siktad kakao och bakpulver.

4. Tillsätt sist vetemjöl och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.

5. Klicka ut smeten i formarna.(halva formen)

6. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca. 10-12 minuter.

7. De färdiggräddade muffinsarna direkt från ugnen sjunker ihop något efter några minuter, till lite sega kladdiga och goda choklad-kladdmuffins.

8. Lägg en handuk över muffinsarna, så blir de inte så hårda när de har svalnat.

Kram Mille

 


Kompost tips!

Vi har en stor kompost hink precis utanför köksdörren på baksidan.
Där lägger vi alla fruktskal-grönsaks avfall-kaffesump-äggskal-blommor och växter.
Sedan gräver vi ner det i vår kompost, det blir "finfin" jord och det känns mycket bra att kompostera!
Kram Mille

Foto i Vårens tid!

Frukost ute..
Första vitsipporna...
Snart påsk...
Kram Mille

Nu kör vi grillning!

Fick en stor vit fin grill av goda vänner förra året!
Den är perfekt för det får plast mycket på den.
Idag var det söndagsgrill mitt på dagen, första gången i år!
Så underbart gott&roligt, jag älskar att grilla!
Jag körde på fisk knyte med grönsaker...(sonen äter ej kött)
Stefan och jag hade fläskfilé.
 
Kall sås till köttet i form av crème fraiche och sweet chili sås!
Det var gott och njutbart!
Kram Mille

Tonfiskmacka i vårsol!

Köpte linfröbröd, blandade en burk tonfisk med crème fraiche salt- peppar och dill.
Tog lite gurka-tomat och svamp!
En god macka till lunch i vårsolen..
Kram Mille

Godis!

Visst är det gott ibland med lite godis!
Surisar-gott&blandat och torkade aprikoser!
Kram Mille 

Kanelsnittar!

Kanelsnittar 
200 g smör (rumsvarmt)

200 g socker
1 ägg
350 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk kanel
 
Blanda ihop ingredienserna , och knåda ihop till en deg. 
Rulla ut till fingertjocka längder och lägg dem på bakplåtspapperklädda plåtar. 
Grädda i 200 grader i ca 10-11 minuter. Ta ut plåten och skär kakorna i snitt. Låt kakorna svalna.
 
Jag älskar kanel och i "torra" kakor är det supergott!
Kram Mille

Snabb och god pasta!

Tillsätt salt och peppar!
Supergott!
Kram Mille

Kall fisksås!

Jag gör en kall fisksås på 5 minuter!
En burk crème fraiche 2 msk torkad dill-salt och lite citronpeppar!
Vispa runt med en gaffel och servera till fisk eller räkor!
Kram Mille
 

Gott!!

 
 
 
Riv parmesanost lägg i högar, på med timjan, in i ugnen  underbara "chips"
Lite rött vin....mums!
Svarta oliver Kalamata, så gott!
Kram Mille

Foto!

Lite frukt och grönt gör livet skönt!
Kram Mille
 

Lime/Citron!

Jag använder otroligt mycket citron och lime!
I maten- i bakning -i dressingar-som smak på vattnet-i drinkar och desserter.
Jag dricker ett glas pressad citron eller lime varje dag i stort sett.
Jag har alltid dessa frukter liggande i köket för att de är vackra!
Jag fotograferar gärna Lime och Citron!
Kram Mille
 
 
 

Snart sommar och trädgårdsmys!

 
Hittade dessa bilder från sommaren 2013
Visst är det underbart med sommar-mat och dryck!
Kram Mille

Chokladbröd!

Det här behövs till ca 60 stycken:
200 g smör
2 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
4 msk kakao
1 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Garnering:
1 ägg, uppvispat
pärlsocker
Ugn: 200°
Gör så här
  1. Rör mjukt smör och socker poröst. Blanda ner vaniljsocker, kakao och ägg i smeten. Tillsätt vetemjöl blandat med bakpulver och arbeta snabbt ihop degen.
  2. Dela degen i fyra delar och rulla ut till längder lika långa som plåten. Platta till längderna något. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
  3. Grädda i mitten av ugnen, 12–15 minuter. Skär kakorna till sneda 2 1/2 cm breda kakor medan de ligger på plåten. Lägg över på galler för att kallna.
Kram Mille

God frukost!

Blåbärs yoghurt med solrosfrön.
Macka med ost
Mango juice
Kokt ägg
Kaffe
Kram Mille
 
 

Laxsoppa!

 
4 st morötter delade i stavar.
4 laxbitar (portionsbitar)
en halv purjolök (hackad)
1 dl vitt vin
en bunt färsk dill (hackad)
en låda sockerärtor
En burk kräftstjärtar i lake.
4 dl matgrädde
1 l vatten
2 fiskbuljong tärningar
salt efter smak.
lite majsena mjöl.
 
Bryn löken och häll i vatten och vin .
Lägg i allt utom fisk/kräftstjärtar och dill.
Låt koka på tills morötterna är mjuka.
Sista 15 minuterna i med laxen som du skär i bitar.
Ev lite majsena mjöl för att få soppan lite tjock!
När du serverar lägg på kräftstjärtarna.
 
Servera med rostad baguette och fetaostkräm.
En fetaost och en burk crème fraiche , så supergott "pålägg"
 
Vitt kallt vin till är underbart gott!
Kram Mille
 
 

Öl och Gammeldansk!

En favorit hos maken och mig!
Passar utmärkt undertiden man lagar mat!
Kram Mille

Nyponte med honung!

Jag dricker mycket nyponte och blandar det med lite honung.
Det är så gott och känns väldigt nyttigt för hals och kropp.
Det brukar bli en stor kopp kvällstid när jag bloggar eller kollar på tv!
Kram Mille
 

Tacos-rött vin!

Min favvo-kvällsmat!
Underbart gott och lätt att fixa!
 
Två goda viner till bra priser!
Kram Mille

Slät broccolisoppa!

Slät broccolisoppa!
 4 port

1 gul lök
4 vitlöksklyftor
matfett
200 g broccoli, färsk eller fryst
1 liter grönsaksbuljong
2 dl lätt crème fraiche franska örter
salt och peppar
Finhacka lök och vitlök. Fräs detta i matfett i en kastrull. Lägg i broccolin och häll på buljongen. Låt alltsammans puttra på låg värme i 20 minuter. Mixa soppan med stavmixer. Späd med lite vatten och rör ned hälften av crème fraichen. Vispa soppan slät. Värm och smaka av med salt och peppar. Servera soppan varm med en klick kall crème fraiche. 
 
Kram Mille

Pannkakor med kvarg,bär&äpple!

Jag byter ut 1 dl vetemjöl mot 1 dl fiberhavregryn.
Blir lite kraftigare pannkakor, jag serverade dem med två olika "topping"
Kvarg med äpple/kanel röra och kvarg med röda vinbär från frysen.
 
Kanel röran:
Äppelklyftor socker kanel och lite smör.
Värm allt på spisen och låt allt bli lite mjukt och varmt.
Kram Mille
 
 

Tips!

Gå bort present i vårens tid!
Lite gott att dricka, några servetter i rosa ton...en liten kyckling på en pinne!
Födelsedags present i form av presentkort på restaurang!
Baka bröd och ge bort i present!
Uppskattas!!
 
Vår färger i hemmet piggar upp!
 
Gammal sockerlåda blir fin bokhylla för receptböcker, tidningar och annat "plock"..
(JAG SAMLAR PÅ KORKAR!)
Allt från mig idag, ha en fin söndag!
Kram Mille
 
 

Drink med blåbär och lime!

Gin 4 cl
Äppelcider 1,5 dl
Lime saft 1 msk
Lime, blåbär och isbitar!
God & Frisk!
Kram Mille
 

Kött och rösti!

Fredagskvällen blev god....
Maken och jag körde på en god köttbit och rösti (potatiskaka)
Rött vin och lite tillbehör...
 
Jag köpte entrecote och ryggbiff.
Potatis och goda tomater och en färdig creme fraiche på tomat och basilika.
Jag är noga med att köttet får ligga framme ca 20-30 minuter innan jag steker.
Jag trycker med mina knogar ut köttbitarna lite. Hög värme när jag steker.
Endast salt och svartpeppar på, jag använde stektermometern till entrecoten
55-68 gr beroende på hur du vill ha din köttbit.
Jag ville ha ryggbiff och den körde jag ca 5-6 minuter på varje sida.
Rösti är bara riven potatis som du steker till små "plättar" i smör.
Super enkel måltid och god!
Kram Mille
 
 
 

Kycklingsallad!

Jag köper en grillad kyckling och grönsaker jag gillar!
Fetaost och rödlök!
Lägger upp snyggt och gör sedan en dressing på crème fraiche och örtsalt!
Olivolja och flingsalt är ju ett säkert kort också!
Supergott och nyttigt!
Kram Mille

Några foton från sommaren 2013

 
 
Känner lukter och smak av sommar....
Snart....
Kram Mille

Sonen bjöd på Semlor alá Ludde!

Sonen bjöd på semlor med hasselnötskräm i botten!
Gott och lite annorlunda att byta ut mandelmassan mot nöt kräm.
Kram Mille

Kokosflan så gott!

Jag köpte ekologiska kokosflingor i går.
Så otroligt gott!! jag har det på filen eller äter som snacks!
Mums, kram Mille
 
 

Veg "puddingar"

Palsternackor och morötter i bitar, häll över matgrädde salt & peppar
  Riv över en strak god ost!
In i ugnen ca 45 minuter, klart att äta!
 
Minitomater-persilja-parmesanost -matgrädde
 Salt-svartpeppar och in i ugnen ca 30 minuter.
Kram Mille

Kålpudding och lingonsylt!

Jag har lingon i frysen och tar upp 2 dl lägger i en gryta med lite socker och 0,5 dl vatten.
Jag  låter det koka på ca 15 minuter, häller sedan upp i en liten skål.
 

Ingredienser:

  • 800 g vitkål
  • 25 g  Smör
  • 2 msk sirap
  • 12 tsk salt
  • 1 dl vatten

 

  • 1 msk Smör
  • 300 g blandfärs
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kryddpeppar
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl  mjölk

Gör så här:

Sätt ugnen på 200º. .Skär bort stocken på kålhuvudet och skär kålen i bitar. Fräs kålen i smör i en stekpanna, gärna i omgångar. Ringla över sirap och salta, fräs lite till. Lägg ihop all kål i stekpannan och häll på vattnet. Låt koka tills vattnet kokat bort. Blanda färs, kryddor,och mjölk. Lägg hälften av kålen i botten på en smord ugnssäker form. Bred ut färsen och lägg på resten av kålen. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter.

Så här gjorde jag ikväll!

Kram Mille

 

 

Ute-kök!

Jag älskar att flytta ut matlagningen ....
Snart kör jag på det!
Här kommer lite bilder från förra årets "ute-kök"
Kramen till er från Mille
 
 
 
 
 

Yoghurt, valnötter och honung!

Det här är så gott!!
Jag älskar den turkiska yoghurten.
Flytande honung & valnötter!
Kram Mille 
 

Soppa och lingonvatten!

Hade förmånen att få köpa en stor låda lingon i augusti/september -13.
Jag har lingonen i lådor i frysen, tar upp då oh då.....
Här har jag gjort lingonvatten, gott till mat!
I tallriken är det passerad potatis och purjolöksoppa!
 
8 potatisar
1 stor purjolök
2 buljongtärningar
1,5 liter vatten
2 dl matgrädde
salt/peppar
en stavmixer.
Bryn löken och häll sedan på vatten och lägg i skalade potatis och buljongtärningarna.
Låt koka tills de blir mjuka, mixa sedan allt och i med grädden salt & peppar.
Servera ett gott bröd eller knäckebröd till, en god ost är ju alltid toppen!
Kram Mille
 
 

Pasta på bästa vis!

Färsk sparris, kokas nästan mjuk.
Färsk pasta, kokas 3-4 minuter
 
Lite gott att äta och dricka under tiden  jag lagar maten...
 
Ädelostsås (receptet finns här på bloggen) färsk pasta
knaperstekt bacon, riven parmesanost, sparris och en halv tomat.
Här är sonens helt vegetariska (utan bacon)
Väldigt smidig , lättlagad och underbart GOD MÅLTID!
 Lite vår i köket i form av små påskliljor!
Kram Mille
 
 

Kryddor i kruka!

Underbar krydda basilika och en smart kruka för just kryddväxter.
En present jag fått märke (Eva Solo) använder ofta denna kruka.
färska kryddor är så gott!
 

Basilikaolja:

  • 1 dl finhackade basilikablad
  • 3 msk  rapsolja
  • 1 msk  ljus vinäger  eller pressad citron
  • 1 tsk  honung
  • 0,5 krm  salt
Underbart gott att hälla över en pasta sallad!
Kram Mille
 
 
 

Frukost eller mellanmål!


Yoghurt mixat med blåbär eller hallon.   Torkad frukt av olika slag  mer hallon lite linfrön, torkad kokos -ja bara  ös på med det du gillar, det är så underbart gott, ren lyx!!     Kram Mille ❤️❤️

Pizza med hummus och sallad !


Vegetarisk med svamp mozzarella och tomatsås lite riven hårdost .                              
Sallad hummus och tomater till!                       
Jordgubbar köpta på Ica för 10:- idag.   Jättegod kvällsmat denna måndag!               Kram Mille


Pannkaksrulle med räkstuvning!

Så gott!!
Jag gjorde en räkstuvning med massor av dill och en skvätt konjak.
Fyllde en pannkaka med denna stuvning.
Serverade rivna råa rödbetor med olja över!
Kram Mille.
 
Pannkakan
2,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
6 dl mjölk
4 ägg
svartpeppar.
Häll på en ugnsplåt (djup) smord med smör.
In i ugnen på 200 gr tills den "stannat".
 
Gör en räkstuvning och ta lite konjak i och massor av dill.
Häll på och rulla ihop pannkakan, riv lite ost över in i ugnen igen 5-10 minuter.
 

Tilltugg före maten alá Ikea...

Härligt med Ikea när man är klar med inköpen i varuhuset
 kan man gå in i "mat shopen" och fynda lite gott till kvällen!

Mini krustader köpta på Ikea.
Sill rom köpt på Ikea
Frysa tinade räkor köpta på Ikea.
crème fraiche och rucola köpt på Ica.
Kram Mille
 

Frukost med vasaloppet!

En "go-frukost" på helgen är så gott!
Idag blev det scones med linfrön, rågmjölsgröt med lingon och ett stekt ägg!
Självklart blåbärssoppa. .VASALOPPET  JU!!
NÄR JAG BAKAR SCONES BYTER JAG UT EN DL VETEMJÖL MOT EN DL LINFRÖN.
RÅGFLINGEGRÖT GÖR DU PRECIS SOM HAVREGRYNSGRÖT.
LINGON FRÅN FRYSEN KOKAR I LITE SOCKER 5-10 MINUTER.
EN KOPP NYPONTE TILL DETTA.
Kram Mille

RSS 2.0