Hembakade baguetter!

 
  • 25 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten, 37 grader, fingervarmt
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • ca 4 dl vetemjöl
  • ca 4 dl rågmjöl

Tillagning:

  1. Rör ut jästen i fingervarmt vatten i en stor bunke.
  2. Tillsätt ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
  3. Jäs baguettedegen minst 40 min under duk på varm plats.
  4. Sätt ugnen på max värme, gärna 300 grader annars 250 grader.
  5. Mjöla en plåt och häll varsamt ut den väljästa degen på plåten.
  6. Klyv den med en kniv och rulla och flytta varsamt ihop två levar utan att trycka så att degen faller ihop. De kommer inte att vara formade som köpta baguetter men lita på receptet - dessa något deformerade baguetter blir jättegoda. 
  7. Släng in en halv deciliter vatten i ugnen och stäng luckan.
  8. Vänta 15 sekunder och sätt in plåten med baguetterna.
  9. Grädda 5 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda ytterligare 15 minuter tills baguetterna fått fin färg.
  10. Ta ut och låt svalna något på bakplåten.
Ps: jag gjorde dubbel sats!
Kram Mille