Fläskstek

Det är hur lätt som helst att laga stek. Den sköter ju sig helt själv. Låt den gå länge på svag värme,gärna ett par timmar eller mer. Lägg i lite rotfrukter,lök,lagerblad,salt och peppar. Jag gillar rosmarin och lite chilikrydda också. Kör ner grädde på slutet och smaka av. Skär köttet i bitar eller skivor njut med kokt potatis till.

"En redig söndamiddag"



Gul smoothie

2 dl vaniljyoghurt 

1 dl fryst mango
2-4 citronmeliss blad
1 krm gurkmeja 
1 msk citronsaft 

Mixa och njut!


Müslibröd

3 dl ljummet vatten

1/2 pkt jäst 
1 tsk salt
2 msk sirap 
2 dl valfri müsli 
6-7 dl vetemjöl 
1 ägg till pensling
Lite müsli till topping.

Goda och saftiga!
Jäs två gånger ca 20 minuter varje gång.
I degbunken och sedan på plåten innan pensling och topping!
Rör alltid ut jästen noga i den ljumma mjölken.


Saftiga kardemummabullar!

50 gr jäst 

5 dl ljummen mjölk
150 gr rumsvarmt smör 
1 dl baksirap
2 krm salt
2 tsk kardemumma (mald)
12-15 dl vetemjöl 

Fyllning: 
200 gr rumsvarmt smör 
1 dl råsocker 
1 msk nystött kardemumma 

Pensla med ägg,lägg på pärlsocker!

Låt degen jäsa 2 ggr ca 25 minuter.
250 gr ca 7-10 minuter.



Gott vin!

Igår var vi på fest och fick ett underbart gott rött vin.Det avnjöts till en god kötträtt och var verkligen supergott.Jag rekommenderar det och ska köpa det själv så fort jag får tillfälle.



Miniroser

Små söta rosor i liten vas!


Omelett med skinka och ost

Till en omelett:


2 ägg vispas ihop med gaffel i ett glas
Salta och peppra.
Stek i stekpanna och vänd den.
Lägg ost och skinka på halva sidan och brynt purjolök.
Lägg ihop till en halvmåne och avnjut direkt!


Maria Björnbär porslin

Jag använder gärna mitt Maria Björnbär porslin just nu när jag dukar fint.Det fick jag som ung och samlade på då.Det är precis lika fint och välbevarat nu som då.

Glasen är ärvegods från min mormor och morfar, så roligt och betydelsefullt.

Söndsgsdukning för familjen för en vecka sedan.Jag gillar att använda det som finns i skåpen här hemma, gammalt eller nytt,glas eller porslin,modernt eller gammaldags.

Nyköpt eller ärvegods!



Ryggbiff

Ryggbiff med sås och sallad.


Stek köttet på hög värme.
Salt och peppar på.
Servera med sallad och "Milles sås"

2 dl crémefrachie 
1 köttbuljong tärning
1 tsk dijonsenap 
2 msk rött vin
1 tsk honung 
1 kryddmått chilipeppar 
1 tsk rosmarin 

Smält ihop och häll på lite grädde.
Låt koka ihop och servera till köttet.


Foto

Tidig januarimorgon...


Köttgryta med rosépeppar

Fläsksnitzel i bitar

Lök
Tomater i hackade bitar
Grädde 
Rosépeppar 
Timjan 
Dijonsenap 
Köttbuljong 
Salt peppar

Potatis och morötter i skivor
Lite rosmarin , salt och olja på.
200 gr i 40 minuter.


Lillelördag!

Igår kväll blev det IZAKAYA MOSHI i Växjö.

Fantastiskt god mat och ett trevligt ställe.
Min väninna och jag var supernöjda!


Tulpaner

Det är väldigt fint med nya tulpaner mitt i veckan, det piffar liksom upp att!


Kvarg

Naturell kvarg med valnötter,kokosflingor och flytande honung är så gott!

Apelsinerna är supergoda nu och detta tillsammans blir ett gott mellanmål eller frukost.


Foto


Sonen spelar lite sköna låtar.


Tonfiskröra på macka!

Detta är så gott och superenkelt att göra.


Tonfisk 
Crémefrachie 
Dill
Salt 
Peppar
Rör ihop!
 
Rostad macka 
Hårdkokta ägg
Citronskivor

 

Blir det över håller det i kylen ett par dagar!

Förvara gärna i glasburk, fräscht och bra!


Frökex med hummus!

Detta är så gott och hummus gör man lätt!


Hummus:
1 paket hummus.(skölj väl)
1 msk citronsaft
2-3 msk olja
Salt 
Peppar 
1 tsk spiskummin 
Med fördel kan man klippa i lite persilja

Mixa ihop!



Söndagsfika


Lite kaffe och kardemummakaka.

Trevligt och gott tillsammans med familjen.


Köttfärslimpa med tillbehör

Idag körde jag en spontan familjemiddag med köttfärslimpa, rotfrukter och bönor.

Till detta en kall sås med sweetchili och crémefrachie.Lite inlagda gurkor och rödbetor.Det blev gott och alla var nöjda.

Köttfärslimpa:

Blandfärs 
Riven lök
Mjölk
Ägg
Salt
Peppar
Spiskummin 
Ströbröd

Ös den gärna några gånger i ugnen.
Blir saftig och smakrik då.
Det bildas vätska efter ett tag i ugnen.

Rotfrukter i ugn:

Vitkål
Potatis
Morötter 
Rödbetor 
Lök gul och röd 
Sesamfrön 
Olja
Flingsalt 
200 gr ca 50-60 minuter.



Kardemummakaka❤


Jag har olika recept på denna kaka.
Idag hittade jag ett nytt på nätet och 
det var perfekt.Lätt och smidigt.
Så gott med kardemummasmaken!


Rågbullar med vallmofrön

Baka frallor som vanligt och pensla med ägg efter jäsning,strö på lite vallmofrön.

250 gr ca 8-10 minuter.
Det blir 15 lagom stora frallor!


Massimo



Familjeträff på resturang Massimo i Växjö.
Där satt vi flera timmar och njöt av god mat och dryck.Jag uppskattar det så mycket!
Att gå ut och äta mitt på dagen är också mysigt och sedan skönt att ha kvällen hemma.
En fin lördag,jag är så tacksam.


Jag åt en pizza med getost,honung, pinjenötter och rucola.Mycket god!






Älskade barn❤


Ost och vin

Ost och ett gott rödvin är ju livet!

Här tar vi lite ostbricka före maten.
Sonen är hemma över helgen.


Tacogratäng

Stek blandfärs med tacoskrydda.

Lägg i en gratängform.Bred över en tacosås gärna med med "hot" smak.
Blanda ihop crémefrachie med riven ost 
och röd paprika.
Lägg ett tjockt lager överst på gratängen och grädda i ca 25 minuter på 200 grader.

Servera med sallad och nachochips!


Frukt och Grönt

Älskar det!

Blir glad av fyllda fat!
Vackert och så nyttigt.
Ger energi!


Röd tzatziki

1-2 skalade rivna rödbetor

3 dl naturell tjock yoghurt 
2 msk rapsolja 
Salt peppar
1-2 pressade vitlöksklyftor.
Blanda ihop allt.
Blir fin härlig färg!


Snurror med ost

Smördeg på rulle

Riven stark ost 
Lite tomatpuré 
Pizzakrydda 
200 gr ca 15 minuter

Rulla ut mördegen och bre på tomatpurén
Lägg sedan på riven ost och kryddan.
Rulla ihop och skär i 1 cm tjocka rullar.
Lägg på plåt och grädda i ca 15 minuter.
Gott till lite bubblor i glasen!


Foto och sushi.

Dottern och jag hade en sushikväll igår.

En fin tisdagskväll med god Sushi!

Julia


Vackert väder och gröt!


Bilderna tog jag på jobbet idag!
Nu lite kvällsgröt med mjölk,
björnbär, lingon och kanel.


Gul energi drink!

1 apelsin 

Saften från en lime
Saften från en citron 
1 dl fryst mango 
1 msk honung
1 tsk gurkmeja 
1 cm riven ingefära 
Lite vatten, mixa och njut!


Nutella mousse!

Hittade ett gott recept på Jennys Matblogg.

Hade det som dessert efter min buffé.
Chokladsmaken med bären var toppen!

En fruktsallad till en gäst med diabetes.

Viktigt att det finns mat och desserter alla kan äta. Jag frågar alltid om allergier och annat så man är väl förberedd.


Buffé

Att bjuda på buffé kräver lite planering.

Det är bra när man kan göra allt i förväg.
Och det är roligt att fixa till en buffé.
Vi har ett extra kylskåp i garaget där jag sätter in hela buffén och sedan är det bara att hämta in den och köra igång!
PERFEKT!



Rödkålssallad med rostade pumpakärnor 

Blomkållssallad med soltorkade tomater
Potatissallad med äpplen ärtor och persilja 
Tomatsallad med rödlök och koriander


Frökex

Hembakat bröd
Ostbricka 
Salamikorvar
Marinerad ytterfile
Oliver 
Melon
Valnötter 
Hummus 
Tzatziki 
Vin- vatten-öl.


Gästerna är de som gör festen!

Nöjda och glada vänner runt bordet
är ju en ren lycka och gör att man vill ha fest snart igen!


Fantastiska blommor är så roligt att få!

Varm i hjärtat och njuter av att smycka hemmet med dessa fina blomster!


Älskade citrusfrukter!

Färgen 

Smaken
Vitaminerna
Vackra
Underbara!


Fredagsmiddag!

Igår kväll var vi bjudna till vår dotter och svärson.Så trevligt och gott!

Kram på er Julia&John.



Grillat kött med potatiskaka och sallad.

Potatiskakan innehöll västerbottenost och grädde, så god och passade perfekt till köttet och den goda såsen.
Det ska jag göra någon dag framöver! 
Härligt med grillat i januari månad.

Cheesecake med citron.

Toppengod!


Gott bubbel!


Potatiskakan.


Rödvin

Ett gott rödvin från Portugal (73:-)


Lite sött och gott!

Ett gott alternativ istället för smågodis.

Björnbär och mangobitar med lite citronsaft och en nypa råsocker på!


Lasagne med svamp

Färska lasagne plattor 

1 stor burk champinjoner 
3 dl matgrädde 
1 dl mjölk
1 påse riven smakrik ost
Salt och peppar 


Gör en svampsås och mixa den med lasagne plattorna och lägg osten överst och grädda på 200 gr i 25 minuter.

Njut med en sallad till.
Här har jag vitkål, gurka och avocado.

En god vegetarisk rätt!



Torskrygg

Torskrygg 

Grädde 
Fiskbuljong (1 tärning,smulad)
Rosépeppar 
Dill 
Permesanost (riven) 

Potatis 
Morötter 

Kokade ihop och mixade till ett mos.

Fisken i en form ( smord )
Vispade ihop övriga ingredienser 
La på fisken och sist riven permesanost.
In i ugnen på 200 gr ca 20 minuter.

Hur mycket av varje beror på matportioner.
Jag lagade till 2 pers och hade tre torskbitar och 2,5 matgrädde en bit permesanost och smakade mig fram.

Supergott!


Morotssoppa

Så lätt att göra och mycket god!

Bra och billig vegetarisk mat.


3 dl rivna morötter 
1 hackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor 
1 msk rosmarin 
2 grönsaksbuljongtärningar
Fräs i smör och olja.
1 dl vatten
2 dl mjölk 
2 dl cremefraiche 
Salt och peppar.
Koka upp.

Mixa ihop och servera med rostade pumpakärnor.




Enkel förrätt


Kokta rödbetor med smör och flingsalt.

En bit brieost,valnötter och flytande honung.


Älskar vita rosor!


Apelsindessert

Denna lilla färgsprakande och goda dessert gjorde jag igår. Jag serverade den med en liten kopp Nespresso kaffe och ett par chokladbitar till.Bra dessert som man gör långt i förväg.Min syster med make var här och gillade den skarpt!




Snö i Växjö

Så kom snön på riktigt till Växjö.

Den 7 januari 2017.


Lax med brysselkål och mos

Brysselkål är gott och ett bra tillbehör vintertid till fisk eller kött. Det är nyttigt och har en fin färg.Här har jag kokat den ett par minuter och sedan stekt dem i smör och sesamfrön. Kryddat med flingsalt.

Lax och potatismos som huvudrätt.


Italiensk buffé

Kvällen igår tillbringade vi med ett stort gäng vänner på traditionsenligt sätt.

Som alltid blev det knytkalas och värdparet för årets Trettondagsafton bestämde temat.
Det blev det Italiensk Buffé.
Fantastiskt gott och en trevlig kväll.
God mat härliga skratt och mycket sång!


Vi fick en länk med recepten och det var bara att följa och göra den maträtt vi blev tilldelade.Roligt och väldigt gott!

( kryddburken.se Italiensk buffé )



Detta magiskt vackra och goda bord blev det när vi alla 17 stycken satte ihop våra olika rätter tillsammans,fantastiskt!


Tack till värdparet Janet och Uffe.
Kram till alla "kockar" i gänget!


Mer färg och energi!

Nytt år och nytt tänk.

Nya mål och konsten att hålla dem!
Jag har lovat mig själv att äta mera grön mat.
Låta bli godis och lägga fokus på saker som jag mår bra av!


Frukost med mycket färg!



Tonfisksallad perfekt kvällsmål då och då!



Apelsiner valnötter och sharonfrukt är ett bra alternativ till godis!


Snabb pasta med sting!

Spaghetti 

Ädelostsås
Spenat och tomater.

Sås: 2 dl crémefrachie 
        1 bit ädelost 
         Salt och peppar 
         Smält ihop.


Favoriter!

Mina favoriter just nu:


Kanel knäcke (köpta)
Fröknäcke (bakar själv)

Så gott med lite bregott på!


Varm i hjärtat...

Sent igår kväll stod vår dotter och hennes sambo utanför dörren med denna gåva till oss❤



Kotlett med färg!

Låt köttet ligga framme 10 minuter.

Banka ut det med köttklubban.
Stek i olja och smör.
Rotfrukter och potatis med olja salt och sesamfrön.

En sallad på grönkål och vinägrett.
En kall sås:

2 dl crémefrachie 
1 tsk gurkmeja 
1 msk dijonsenap 
1 msk flytande honung
Salt och peppar.

NJUT!


Tillbaka till jobbet och vardagen!

Laddat med C- vitaminer!


Städat lite bland blommorna från julen!




Lite nytt i köket!


Pizza och första semlan!

Idag blev det lite shopping,hämtpizza och årets första semla, så gott!


Vi gillar pizzerian Elvan i Växjö.

Goda pizzor och många sorter att välja på!




Vi körde till Moheda och var i butiken Melab som ligger där. Fin affär med fina saker.Sedan köpte vi goda semlor på Estvalls konditori!


Foto



Morgonpromenad❤


Välkommen 2017

Nyårsafton blev på traditionsenligt sätt fin.

Mycket gott att äta,många skratt!
Goda bubblor i glasen.
Vackert och festligt.
Tack till Mia&Niclas!


Skål!


RSS 2.0