Gryta med mat vete och hummus!

 
 
Nötköttbitar.
1 buljong tärning
2 dl vatten
3 morötter
2 lagerblad
salt/peppar
3 dl matgrädde
Lite fantasi och värme.
Bryn köttbitarna "bruna" i med allt annat låt puttra på ett bra tag.
Ca 1-1,5 timme. smaka av !
 
Koka lite mat vete som tillbehör.
En liten sallad
Och en klick hummus!
Vi är tokiga i hummus här hemma, så gott på mackan eller till mat.
 
HUMMUS
4 portioner
  • 800 g kokta kikärtor  (2 förpackningar)
  • 2   vitlöksklyftor
  • 4 msk  citronsaft
  • 1 tsk  salt
  • 1 dl  olivolja
  • 2 nypor spiskummin
  • Skölj kikärterna med kallt vatten i ett durkslag och låt dem rinna av. Mixa kikärter, vitlök, spiskummin, citronsaft och salt i en matberedare. Häll i oljan medan matberedaren går.
  • Häll upp och bred på mackan eller ta en klick till maten.

           Kram Mille

 

Kanelsnittar!

100 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk sirap
2,5 tsk kanel
 
Gör såhär
Sätt på ugnen på 180 grader. Vispa ihop smör och strösocker. Ta en ny bunke och blanda mjöl, bakpulver, kanel. Rör ner de torra ingredienserna i smörblandningen och ha sist i sirapen. Knåda till en deg som du delar i tre delar. Rulla ut dem till längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna med en gaffel och grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna något innan du skär dem i snittar.

Morotssoppa med kål och tomat!

 
För 4 pers.
Riv 4 stora morötter
Riv ner ett halvt litet viitkålshuvud.
Bryn detta i en gryta med olja och margarin
I med en grönsaksbuljongtärning 1 liter vatten och en burk krossade tomater.
1 msk timjan 2 nypor salt 1-2 vitlöksklyftor  peppar och lite Kärlek!
Låt koka på och smaka av.....
servera med en klick crème fraiche och nybakat bröd.
Så värmande och gott i vinterkylan.
Kram Mille
 
 

Kall kyckling i marinad med rotfrukter!

Stek kycklingfiléer i stekpanna med salt och peppar.
Låt kallna dela i bitar , lägg i en form, gör en blandning på 1dl olivolja 3 msk äppelcidervinäger
1 msk sweet chilli sås
1 pressad vitlöksklyft
 lite körvel och peppar salt
  2 msk flytande honung.
en halv pressad citron
 Blanda runt till en slät "röra" häll över kycklingen låt stå ett dygn i kylen.
Klipp lite färsk persilja till garnering.
Du har här en marinerad kycklingrätt och behöver bara göra tillbehören.
Jag gjorde rotfrukter i ugnen och körde en sallad  crème fraiche och lite "bea" sås till.
Perfekt en fredag efter jobbet om man ska ha gäster då!
Kram Mille