Gott Nytt år!

 
GOTT NYTT ÅR TILL ER ALLA FINA BLOGGLÄSARE!
 
Med hopp om ett nytt härligt år 2013 säger jag nu Gott Nytt på er!
Jag bjuder på några bilder från året som gott...
Jag har ju ändrat i min blogg och gjort det till en "mat-dryck-foto-tips" blogg!
Det tänker jag fortsätta med under år 2013, tycker att det är så roligt!
Har ni förslag eller annat ni vill förmedla mig, gör gärna det!!
Ett gott slut som sagt och hoppas att ni alla får en fin nyårsafton!
Kram Mille
 

Räkor på macka!

Igår kväll "körde" maken och jag enkelt framför tv:n!
Jättemysigt  tycker jag......
 
Rostat bröd med räkor,rom,ägg,dill och majonäs!
Öl/gammeldansk!
Varsogod och ät och drick!
 
Kram Mille
 
 

Gottegrisen Mille!

Gud, jag har blivit en gottegris under julen.....
Här har jag en favorit "kombo"....
Saffrans skorpor med brie ost och fikonmarmelad...
Gärna lite "skumpa" aktikt till som du/ni blandar med glögg!
Toppen-Gott!
 
Ps: det gäller att ta många långa Power Walks!
Kram Mille
 
supergott att blanda typ 2 msk glögg 12:an med kallt mosserande vin....
 
Ha..ha,,!!

Middag för "3"

 
En vän på middag!
Det blev lördags middag mitt på dagen!
Toppen "koncept" att ha en långmiddag en Lördag kl 13,00
Sedan kan man vila och kolla på tv hela lördagskvällen om man vill!
Och det blir en Lördag då man umgås har det trevligt och tar det lugnt.
 
Jag gjorde en lätt måltid som är god och enkel att fixa!
 
Dragonkyckling med rostade grönsaker och Broccolimos.

En liten dippsås och rödvin/vatten till det.
Kycklingen steker i salt/peppar, dragonblad och grädde ca 1 1/5 timme.
Koka broccoli och mixa med lite grädde salt och peppar
Rosta rödbetor och morötter på med sesamfrön och flingsalt! ca 50 min på 200 gr.
Dippsås: creme fraiche och persillade krydda+salt!
 
 
Klart!
 
 
 
 
Dessert: SUPERLÄTT OCH  VACKERT.
 
Vaniljkesella,pepparkakor,granatäppelkärnor och snygga glas!
Klart=njut!
 
Jag krossar lite pepparkakor i botten och sedan på med kesellan och kärnorna och en pepparkaka !
Detta gör jag när kaffet kokar!
 
Kram Mille
 
 
 

Lyxa till det för att du vill, du är värd det!!

Måste visa mitt "rea-kap" från igår...
Så fin och så sann.....
 
En trätavla med underbar text!
 
På kvällen blev det gott vin och matlagning...
och en fin bild....
Lyx och njutning tycker jag!
Kram Mille
 

Lätt,gott, billigt och nyttigt!!

 

Hemmagjorda morotsbiffar 2 port 1 msk havregryn 1/2- 1 msk vatten 3-4 morötter 1 ägg 1/2 gul lök Salt och peppar Olja till stekning

Mät upp havregryn i en bunke och häll på vatten så att det just täcker, låt det förvälla medan du gör resten. Finriv morötterna  och hacka löken fint. Blanda havregrynen, ägget, morötterna och löken i bunken och rör ihop till en fast smet. Salta och peppra. Vill du ha mer spicy kan du ha chili och vitlök annars är timjan väldigt gott till morötter. Häll lite olja i pannan och klicka ut små biffar av smeten. Stek på medelhög värme och vänd efter ca 3-4 minuter.

Kostnad per portion: ca 3 kr

 

 
Vegmat är gott och nyttigt!
Ett par gånger i veckan tycker jag är toppen!
Kram Mille

 

 

 

 

 

 

 

 


Tips!

När jag var klar med allt dagen före julafton då gick vi ner på stan och tog en fika!
Det var lite småmysigt och sedan var det inte mycket folk....
Rean hade startat också, så jag köpte mig lite "kap".....
Ingen kö och stirr!
Toppen!
Tips till nästa år!
Kram Mille
 
Jag har nu en stilla och skön annandag jul....
Ingen shopping här inte.....
Men dottern jobbar, phu!
Sonen shoppar, phu!
 
golf väst...
 
glitter tunika....
 
benvit mys vinter klänning....
 
typisk Mille-jobbar kofta....
 
"Slapp-Mille" i soffan ladda jobb två dagar innan helg igen.....(!)
 
 
 
 

Snart.....

En jobbdag kvar..julmaten inhandlad.....
Nu ska jag snart "gå loss" i köket....
Dofter av bak och matlagning....
En julskiva i bakgrunden....
En glas med lite gott att dricka.....
Ja snart snart......ÄLSKAR DET!
Vi börjar med "lillejul" med goda vänner!!
Så roligt och mysigt!
Kram Mille
 
MYSPYSKLÄDERVINTER "SKRUD" HEMMA-MYS!!

Lätt knäckebröd!

                                                                                    Ingredienser

1pkttorrjäst, 2tsksalt ,5dllättmjölk ,6dlvetemjöl, 6dlfint rågmjöl

  2 tsk brödkrydda (valfritt)

4dlgrovt rågmjöl till utbakning

Gör så här

Blanda de torra ingredienserna, inklusive jästen i en bunke.

Värm mjölken till 45 grader och blanda med mjölmixen.

Knåda inte mer än att degen precis går ihop.

Ju mer du knådar, desto luftigare bröd.

 För knäckebröd gäller med andra ord det omvända jämfört med mjukt bröd:

brödet ska innehålla så lite luft som möjligt.

Dela degen i åtta delar och gör en boll av varje degbit.

Lägg bollarna på ett fat, täck med plastfilm och låt dem vila i kylen i 2 timmar.

Sätt ugnen på 180 grader.

Kavla ut varje degboll mycket tunt. Använd grovt rågmjöl vid kavlingen.

Avsluta med att använda en kruskavel som gör små hål i degen.

Ta ut portionsbröd med hjälp av pepparkaksformar eller använd en degsporre till att skära ut önskad form.

Lägg bröden på bakplåtspapper och grädda 7-10 minuter. Låt kallna utan duk.

Superroligt att baka och så gott att äta med smör och flingsalt eller annat pålägg!
Kram Mille

Mat och godis!

Var på Ica som vanligt efter jobbet...
Köpte färsk lax, lite mandelpotatis...
cremefraiche (lätt) och röd rom...
Hem och lagade denna måltid..
Laxen ca 15-20 minuter i ugnen (salt-citronpeppar på)
 
Jag kan säga att denna mat uppskattades en tisdag kväll!
romsås=röd rom, cremefraiche,peppar och lite fryst persilja eller dill!
 
Julgodis!
 
Vi fick energi av god mat så det blev lite enkelt julgodis oxå!
Julia gjorde godis av två ingredienser:
Choklad och marsh-mallows....
Superlätt och gott, in i frysen, fram till jul!
(om man tål och vill kan man ha nötter i oxå...)
 
 
 
Imorgon kväll ska det bakas knäckebröd!
Roligt och det är väldigt bra att ta en sak varje dag efter jobbet innan jul...
No stress och väldigt roligt tycker jag!
Kram Mille
 
Jag ska testa och göra pepparkaksgubbs knäcke!!
Ha..Ha......(!)

Permesanflan med nötter

 
 
Såg på tv nu precis Jul med Ernst!
Gud vad mycket gott...
Jag ska göra detta till jul...
 
Ingredienser

ca 300 gr , riven  parmesanost ca100 gpistagenötter och lite valnötter om man vill.

Det måse ju funka med solros och pumpa frön...(nötallergiker..)

                               
riv osten lägg på plåt ovch strö nötter över, in i ugnen och smält på..
Låt svalna bryt och ät!
Jag testar detta till nästa helg, låter ju underbart!
"glöggtilltugg"
 
Kram Mille

 

 

Foto!

Hittade denna sommarbild bland mina bilder i dag...
En balbild på lycklig dotter....
Visst kan man se lyckan....
Visst kan man känna sommarvinden....
Jag vet att det snart är jul, men bilden säger sommar!

Att ge...

Julkappar till nära och kära är så roligt...
Att ge och fixa paket är så kul tycker jag...
Visa sin uppskattning...
Gå bort presenter....
En liten paket bara för att....
Ja, det finns tusen orsaker till att ge bort gåvor...
 
Det behöver inte vara dyra saker...
Tanken...
kärlek....
överraskning....
ååå vad roligt!!
 
Kram i denna juletid!
Mille
 
 

Jul CD

Jag har alltid favoriter.......
Julmusik är magisk vacker tycker jag...
 
Julskivor jag gillar mycket!
 
Kram Mille

Fredagsgod mat !

Fetaostbiffar med rostade rotfrukter, marinerade champinjoner och bearnaisesås "check" !!
 
Underbart gott och som vanligt enklet att göra!!
 
Blandfärs
tärnade fetaostbitar
salt/peppar
1 ägg
 
blanda gör biffar och stek!
 
potatis
rödbetor
morötter
olja
flingsalt
pumpakärnor om man vill, sesamfrön toppen också.
skala, skär och in i ugnen...ca 40 minuter
 
färska champinjoner
salt/peppar
olja-vinäger blanda och låt stå 10 minuter...
 
köpt  bearnaisesås !
Njuuut....
JAG ÄLSKAR RÖDVIN ALLTID GJORT, SÅ DET DRACK VI TILL...
Fylligt och smakrikt rödvin....UNDERBART!
 
Kram Mille
 

Pizza tips!

Det blev pizza med Julia efter Luciakvällen i Domkyrkan.
Så mysigt..vill tipsa er om Lanternas Avocado-pizza!
Den är supergod och helt vegetarisk, äter alltid den pizzan där.
Kram Mille

Njuta är bra !

Har stått i kö och väntat på något otroligt vackert...
Lucia i Domkyrkan, fantastiskt vackert som vanligt!
skönt att stänga av stress och press en stund...
Bara känna julefriden värma en jultrött kropp!
superlång kö vid 4 föreställningar!

Halsont och trött....

Nu är jag rejält seg, ont i halsen och trött....
Mycket att fixa och dona med, roliga saker..
Men ofta runt luciatid kommer alla dessa förkylningar...
Kvällarna blir stilla ro i soffan...
Litervis med honungsvatten och Milles "mirakelkur"
citron och lime pressat  i ett glas- svälj!
Kram på er.
Mille
 
 
 

Ett toppen te..

Gör så gott på en "sleten" hals...
god natt och kram Mille

Stressa ner, viktigt "mys på"....

Efter en jobbdag med mycket "plock" och lite "stress" är det underbart skönt att komma hem och tända alla ljus, värma lite glögg ta en god ost en pepparkaka, placera mannen i "baren" själv börja laga mat och samtala under tiden.
ÄLSKAR DET!!
Kram Mille
 
underbart god ost
 

"Småplocksmat"

Jag älskar att äta plockmat och massa grönt....
Idag gjorde jag en tallrik till mig och en till Stefan vid lunchtid..
(BARNEN JOBBADE)
Det blev "lyxtallrikar" mysigt och så GOTT!!
 
En halv baguette, äter ej ofta sånt bröd men väldigt gott ibland..
kokt ägg, kallrökt lax och hovmästarsås, avocado, cocktailtomater,skinka,räkmojjs,romansallad
rödlök och en liten skål med räkor och en klick lättfraiche+citron!
Mumma!
Kram Mille
 
 

"SKUMPA MED GLÖGGSMAK"

Fick ett tips förra helgen av en vän, testade det i fredags...
Toppengott vill verkligen rekommendera detta!
 
Ta årets glögg "12" :an...
En flaska billig "skumpa"...
Blanda och njut...
Perfekt "mingeljuldricka"...
Puss och Kram Mille
 
2 cm eller lite till med glögg, sedan fyll upp med "skumpa" .....
 

Julig dessert!

Juldessert alá Mille!
Enkel och god...
Mycket smaker och fin att titta på..
Du kan göra den när gästerna sitter och småpratar..
och kaffet puttrar i kaffebgryggaren..
Hoppas du vill prova i juletid..
Kram Mille.
 
 
Pepparkaks kesella med granatäppel.
 
hacka ner papparkakor i fina glas...
på med kesella och toppa med granatäppelkärnor..
en bit choklad som extra garnering..
klart!

Juliga sallader med färg!

Mat måste ha mycket färg tycker jag, blir det alltid om man lägger till grönsaker!
En måltid utan "grönt" är ingen måltid för mig för mig, massa grönt och gott ska det vara!
Här kommer två sallader med "julkänsla" !
 
 
Rödkålssallad med fetaost,apelsin och nötter!
Jag delar kålen på mitten, river med en osthyvel strimlor ner med apelsinklyftor
smular över fetaost, lite olivolja, salt och peppar!
klart!
att sedan lägga nötter på är supergott och passar så bra.
Jag tog hasselnötter denna gång , men valnötter är också toppengott!
Dock har jag alltid nötterna i en skål, finns ganska många med nötallergi!
 
Grönkålssallad med äppelbitar!
 
grönkål som sköljs noga.
äppel som skalas och hackas i små bitar.
olja, vinäger salt och peppar.
kan om man vill lägga i små fikonbitar eller ha dem i en skål brevid.
god och väldigt nyttig sallad!!
Kram  från Mille

Ljus & Vin....

Snart helg, njut vänner!
Kram Mille

Vegmat!

couscous med varma grönsaker och smält ost!
 
Koka couscous som de står på "lådan"
Lägg tomater,paprika i en ungsfastform..
salt,peppar och riven ost över...gärna ost med mycket smak!
In i ugnen på 200gr i ca 15 minuter.
Gör en liten sallad till, gott och enkelt!!
 
Kram Mille
 

Fantastiskt gott och smarrigt!!

Lakritsknäck

Ingredienser

10 karameller turkisk peppar
2 dl Arla Ko® vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 msk smör

Gör så här

·        Krossa karamellerna fint i en mortel.

·        Blanda grädde, sirap och socker i en tjock-bottnad vid kastrull.

·        Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 122°

,         rör om då och då.

·        Koktid 15–30 min.

·        Tillsätt karamellkross och smör.

·        Fördela smeten i knäckformar.

·        Låt stelna.

·        Förvara svalt. Kulprovet: Häll några droppar i iskallt vatten och rulla till en kula.

·        Kulan ska bli fast till hård.

 
Gillar man lakrits är dessa underbart goda!!
Kram Mille

Vintervitt!

Kram Mille

Glögg-Mingel-Party alá Mille!

 
Min dröm är att ha något eget "krypin" med mat och fika...
Ett ställe där man kan komma och ta en lättlunch, eller fika.
Ett ställe med värme , humor och goda smaker!
JAG SÄGER BARA SÅ HÄR...GUD VAD ROLIGT DET VORE!!
Drömmar ska man ha och det är skönt att drömma lite....
Nog om detta , jag ska dela med mig lite tips om "glöggmingel".
 
Blanda bakverk, ost och nötter, underbart gott!!
Kör lite olika glöggsorter med och utan alkohol servera den kall eller varm.
Förbered allt innan  så att du själv får vara med och umgås njuta och ha en god stund med dina gäster!
 
Jag köpte små söta julstrumpor och la recept i som alla gäster fick ta med sig hem
uppskattat och lite småtrevligt....
 
smidigt med glögg i box....
 
ädelost och creme fraiche, mixa och du har en underbar kräm till pepparkakorna.
 
 chevréost med balsamicosås och nötter, jag värmer osten ca 8-10 minuter på 150 gr innan servering..
 
lite kakor....
 
finns recept här på bloggen..
 
Knäck med turkisk peppar...(älskar dom!!)
 
"12:an" kör vi kall.....
brieost med fikonmarmelad är finfint till pepparkakor....
 
lite frukt...
Välkomna!
 
 
Kram Mille
 

Den första advent är här....

Det gäller att njuta i denna stressiga tid...
Advent ska stå för:
ljus-värme-gemenskap-julmusik-goda smaker- mysiga stunder med nära och kära, tycker jag!!

Laxpaj och sallad!

200 gr kallrökt lax
en bunt dill
en påse rivost gärna med mycket smak
en påse pajskal
salt/peppar
3 ägg
2,5 dl matlagningsgrädde el "fet" grädde
2 msk creme fraiche
 
ugnen på 200gr ca 30 minuter, kolla!!
 
otroligt smidig kvällsmat och gott!
(till ca 4 pers)
 
 
Gör pajskalet som det står på förpackningen.
På med lax och dill (klippt) peppar och salt och rivosten överst.
Gör en äggstanning på äggen, grädde, creme fraiche och häll över allt!
In i ugnen...
 
Kram på er denna 1 december morgon!
Mille
 

RSS 2.0