GLAD PÅSK!

STOR PÅSK KRAM FRÅN MILLE

"Påska mat"

Lax-potatis-dillkräm-sparris!
Kör lite potatis i klyftor och ev rödlök,lite färsk timjan , salt och peppar in i ugnen ca 50 minuter på 200 gr.
Laxbitar i ugnen med massa dill och lite salt, peppar några droppar olja, in i ugnen ca 15 minuter på 200 gr.
Dillkräm i form av en burk valfri creme fraiche och en "kruka" hackad dill,
salladskrydda, citronsaft (halv citon) och lite peppar!
"Bränn" på lite färsk sparris på stekppannan med flingsalt (urgott!!!)
Jag tog även några avocadobitar....
Innan du serverar strö på lite sesamfrön på potatisen och löken.
Lätt som en plätt!
Kallt vitt vin eller en kall öl!
Kram Mille
Ps: vatten med citron är alltid gott till också.
 
 
 

Skärtorsdag

Påsk är en underbar mat-helg tycker jag!
Lätt-gott-kravlöst-smarrigt-färgrikt!
Älskar det!
 
Det kommer recept snart...
Kram Mille
 

Detta ska vi ha!

Förra påsken 2012 hade vi kallt vitt och lite jordgubbar på altanen i lite go vår värme!
Det vill vi ha nu också, och även om vi ej får det så tänker jag äta jordgubbar och dricka vitt kallt..
Kram på er!
Mille

Pizza

Denna pizzan gör du på några minuter och den är underbart god!
Du behöver följande:
Lägg ut cremefraiche på pizza degen och strö över riven ost.
In i ugnen på 200 gr till osten smält.
Lägg på avocado, rödlök och ruccula
Salt och peppar.
Toppa med pizza såsen!
Så underbart god pizza.
Mums
Kram
Mille
 
 
Citronvatten är alltid gott!
Ett glas rött likaså.
 

Grahamsbullar igen!

20 st
  • 50 g jäst
  • 50 g margarin
  • 5 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 2 msk honung
  • 10 dl grahamsmjöl
  • 4 dl vetemjöl
Älskar att testa olika sorters mjöl..
Jag går runt i mjölhyllorna och bara njuter...
Lika så bland nötter och olika frön....
Ha..ha..ha..!!
Kram Mille

Foto!

Jag älskar sommar och värme!
Denna bild på mig är från sommaren 2012 på ÖLAND!
 Tycker man kan se att jag är en sommar "tjej" ha...ha..!!
Ge mig sommar nu!
puss på er!
Mille
 

Små söta brödbullar!

 
 
 
Dinkelmjöl
grahamsmjöl
honung
salt
vatten
jäst
 
Gör en deg på "vanligt" vis.
Forma till små söta bullar.
Lek och gå loss!
Jäs degen ca 30-40 minuter
 
Kramen från Mille
 
 

Havrekakor med solrosfrön / Njuta är viktigt!

Ät och vad glad!
Så känner jag ibland, vi är så nyttiga idag så det svämmar över!
En liten kaka eller godisbit vad gör väl det!?
Viktigt att ha en balans i allt du äter och dricker tror jag!
Träna och rör på dig, frisk luft och mycket citronvatten!!
Ja.. på tal om havrekakor....ha..ha...(!!)
Ja precis, dessa kakor är så goda och lätta att fixa!
 
150 gr smält smör
2 dl havregryn
1 1/5 dl solrosfrön
1 dl socker
 
Smält smöret och häll i resten i en gryta på spisen.
Rör runt till en grynig massa.
Häll i formar, in i ugnen på 200 gr i 10 minuter.
 
KLART!
Njut med en kopp te eller kaffe till.
NJUTA ÄR VIKTIGT
KRAM MILLE
 
 

Nostalgi!

 
 
När jag bodde själv i min första lägenhet och var ung lagade jag ofta detta!
Pasta&ädelostsås
så gott
så lätt
njuter även idag av detta!
till 2 pers
Pasta av valfri sort.
en ädelost.
1 burkcreme fraiche
 en halv purjolök
salt & peppar
 1 dl matgrädde
1 burk svamp
koka pastan som det står på din förpackning
lägg cremefraiche och en tårtbit ädelost i en gryta
låt smälta ihop
i med hackad purjolök
salt-peppar-svamp
lite matgrädde
klart!
Mums med sallad och rödvin till!
Kram Mille
 
 

Tips!

Mycket bra filmer som berör på olika vis.
Otroligt skådespeleri, helt fantastiskt!
Jag gillar dem verkligen båda två !
Kram Mille
 

God gröt!

Gör vanlig hederlig havregrynsgröt och blanda i 1 dl linfrö!
Lite goda hallon från frysen och  nyttig eko mjölk!
Ett toppenmål för såväl vuxen som barn!
Säger som min mormor alltid sa: "gröt är lent och gott för magen"
Kram Mille
 

Hjälper om man tänker sommar!

Denna ännu kalla vår och denna eviga snö.........(blää!!)
Då får man titta på lite bilder och drömma sig fram till sommarens härliga grillkvällar!
Lite grillat kött ett par kalla såser,grillad hallomiost och en god sallad!
Ett glas rött till det, visst längtar man!
Kram Mille

55:- Billigt och jättegott!!

Grytbitar av nötkött (svenskt kött!!)
Spiskummin-Ingefära-salt och peppar!
1 dl rödvin och 2 dl matgrädde och 1 dl vatten.
Låt bryna på ca 1  1/5 timme, servera bulgur, yogurt och en sallad till.
Jag gillar lite starkt så jag har gärna sambaloelek till.
Allt detta för två pers 55:- = 22,50 portionen!
Gött och bra!
Kram Mille
 
 
 
 

Skurna kakor med solrosfrön.


200 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
1 dl solrosfrön
Rör socker och smör poröst. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till jämn deg. Rulla ut längder, lägg dom på bakplåtspapper och tryck ut dom med fingrarna. Grädda i 200 grader, 7-8 minuter eller tills kakorna blivit gyllenbruna. Skär dem i den storlek som önskas.

Kram Mille

Söndagskväll

Nybakat och frukt och grönt  i stora skålen!
Check, känns så bra!
Blir liksom glad av det!
Kram Mille
 
Brödet är bakat på vatten,honung,grovt mjöl och lite flingsalt.
1 pkt gäst 1 liten 37 gr vatten lite salt och 2 msk honung och mjöl av valfri sort!
Ca 10-12 dl 30 minuter jäsning och 200 gr ca 40 minuter i ugnen
beroende på hur stora bröd du gör stick med provnål i brödet och kolla
"döbakat" bröd är ingen "hit"...(!)
Tänk vad det är bra med hembakat bröd, man vet vad som finns i det!
TOPPEN TYCKER JAG!

Snabblunch för vegeterianer!

Gratinerad broccoli med rivna morötter och lite nötter!
Vill du, släng in några strips i ugnen eller gör egna klyftpotatis (nyttigare).
Perfekt middag eller lunch för en hungrig 19 "veg-son" Ludde gav 5 solar!!
Ha..Ha..!!
Kram Mille
 

Lite gott före maten!

Rödbetor som man kokar nästan mjuka.
Lägg på tallrik, lägg en bit chevreost över, låt smälta..
Ät och njut, ha med fördel lite goda nötter till!
Är man allergisk mot nötter kan du ta rostade solrosfrön!
Kram till er alla på Lördagskvällen.
 

Foto!

Detta foto tog jag 25 mars förra året!!
Det var första riktiga vårvärmen och vi satt ute på altanen...25 mars!!!!
Sol och värme kan kännas via ett foto, eller hur!!
Kram Mille

Rostade grönsaker i ugnen!

Potatis-morötter-rödlök-squash sesamfrön/olivolja och lite flingsalt&peppar
In i ugnen ca 50 minuter tills de är mjuka på 200 gr.
Servera kött-fisk-eller vegetarikst till och en god sallad.
Kram Mille
 
 
 

Grahamsbullar!

50 gram jäst
5 dl Vatten
3 msk olivolja
1 dl solrosfrö
1,5 tsk salt
12-13 dl grahamsmjöl
 
 
Värm vatten och olja till 37 gr.
Smula ner jästen i en bunke, häll på degvätskan.
Häll i mjöl och salt. Fixa ihop en deg låt jästa ca 30 minuter.
Forma bullar och lägg på plåt strö över solrosfrön
In i ugnen på 200gr ca 25 minuter. Kolla och känn på bullarna.
Njut av dessa bullar med smör och ost!
Kram Mille
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tips på "snabb-mat"

Köp lite rostbiff,rödlök,oliver och potatissallad.
En god macka och lite god ost på den, och givetvis lite grönt och en frukt!
Detta är jätte gott en kväll man är lite stressad och inte hinner laga mat.
Vill du vara mera "nyttig" byt ut det vita brödet till fiberbröd.
Gör en vitkålssallad istället för potatissalladen.
Njut och ha det gott!
Kram Mille

Pizza

Vegpizza med massor av gott på!
Köpt pizzadeg bara att rulla ut, ta vad du gillar och lägg på!
Vi körde på vegetarisk pizza och det finns så mycket att välja på.
Oliver-svamp-mozarella-paprika-lök-färsk oregano-tomater och riven ost!
Supergott med en sallad till.
Kram Mille

Chevreost

Chevreost,pinjenötter och lite honung, en utmärkt förrätt!
Det är gott och väldigt enkelt att  fixa.
Skär osten i bitar lägg på valfritt fat som går att ha i ugnen.
ställ in ca 5-8 minuter på 200 gr.
Strö över nötterna och ringla lite honung över, klart!
Kram Mille

Potatissallad!

Fick ett ryck, blev sugen på sommarmat.
Köpte färskpotatis från cypern (!) kokade dom nästan mjuka.
Delade  i halvor, rödlök, fetaost i olja (häll i allt, oljan oxå) soltorkade tomater(hackade)
Blanda runt, på med salt&peppar njut med en köttbit eller vad du vill till.
Kram Mille

Foto!

Har en stor kärlek till att fotografera frukt och grönt!
Det är vackert och det ger energi, tänk vad det ger köket ett lyft!
Måste liksom finnas i mitt kök, blir glad av att se på frukter och grönsaker!
Kram Mille
 

Mingel-Gott !

Fetaost kräm med frökex
Luft torkad skinka i ugn
Nötter
Mousserande dryck!
 
Kör skinkan i ugnen ca 10 minuter på 180 grader, blir som goda krispiga chips!
Fetaostkräm är en burk creme fraiche och en "platta" grekisk fetasot-mixa- klart!
Frökex finns på denna blogg!
Kram Mille

Torsdags lax med lite extra kärlek!

 
Mycket enkel måltid men så rolig att göra, hade skypekontakt  med dottern Julia som bor i Oslo just nu.
Så underbart , precis som att hon satt hemma i köket och pratade med mig när jag lagade maten.
Tänk att kunna ha denna skypekontakt, det är en gudagåva tycker jag att det bara fungerar är ett mysterium..
Det blev enkel lax i ugn ca 20 minuter och pepparotssås (kall) med svamp sallad.
Och några  små potatiskroketter som låg i frysen....(hm..enkelt men inte det godaste!)
 
Pepparotssås:
En burk cremefraiche och en halv tub pepparot salt&peppar blanda runt klart!!
 
Kram Mille

En macka!

En god macka är aldrig fel.....
Ägg och anjovis macka.
 
Kram Mille

Olivbröd!

                                50 gram
                                5 dl
                                2 msk
                                2 msk
                                20 st
                                4 kvist(ar)
                                11-12dl
                               

          

              
1. Smula ned jästen i en bunke, värm vatten och olja fingervarmt, 37 grader och slå det över jästen.
2. Hacka oliverna och repa av timjan, tillsätt detta tillsammans med honung, och nästan allt mjöl.
3. Arbeta samman till en smidig deg.
4. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
5. Tag upp degen på mjölat bakbord och forma till två bröd.
6. Jäs i ca 30 minuter till.
7. Grädda i 225 grader i ca 30 minuter.
 
Bregott till servering gott!!
Kram Mille

Guacamole

Gör som det står på påsen och blanda med lite gräddfil eller cremefraiche.
gott och passar till allt.
Till nacho chipsen-köttet-pajen-grönsaksstavarna....m.m m.m
Kram Mille

Veg Spenatpaj

Bilderna talar för sig själva.
Köpt pajdeg (fixas på 5 minuter) toppenlätt och gott.
Blanda 3 ägg-en burk keso 2 dl grädde och valfria örtkryddor salt och peppar.
Tina spenaten något, lägg i pajskalet och i med äggblandningen.
In i ugnen på 200 grader ca 35-45 minuter.
Ät med en god sallad tzatziki och lite nötter.
Supergod vegmat!
Kram Mille

Galet gott och ger energi !!

Smoothie:
Vi har fått dille på smoothie här hemma.
Det är så gott och det ger en go,skön mättnadskänsla.
Man får energi och det känns nyttigt!
Jag tar ofta bär-frukt och mjölk.
Eller tar jag yogurt-bär och frukt.
Banan är toppen att blanda med, ger en fyllighet.
Jag brukar söta lite med honung.
Toppa med kokos eller nötter.
Kram på det!
Testa dig fram, jätteroligt och gott!!
Mille

Lördagsgott!

Helstekt fläskfilé (bryner i 1-1/5 timme salt&peppar på)
Sallad-nötter-gorgonzola ost- sparris-lite strips om du - oliver av bästa slag!
Toppa sedan med en klassiker...bearnaisesås, kall- färdig köpt!
Severa med fördel ett gott rödvin till eller en kall öl.
Vatten är alltid toppen också!
Kram Mille
 

Snickerskakor

Detta behöver du : 1 burk jordnötssmör ( 225 gram ) 1 dl socker 1 dl sirap 1 dl kokos 10 dl cornflakes 1 tsk vaniljsocker ps: jag bytte ut cornflakes mot 5 dl havrekuddar och 5 dl kellogs special fiberrika, inbillar mig att de blir lite nyttigare då...(!!)

Garnering: 200 gram mjölkchoklad

Gör så här : Värm en kastrull med socker och sirap.  ( det ska inte koka ! ) Rör ner vaniljsocker, kokos, jordnötssmör och sist cornflakes. Rör ihop ordentligt och platta ut smeten i en form ( ca 20 * 30 cm ) Ställ in i kylskåpet , medan du smälter chokladen över ett vattenbad. Bred sedan chokladen över smeten. Och låt den stå kallt en timme innan du skär upp den i lagom stora bitar

 

 
Försvinnande goda!
Kram Mille

"Favvo" brödet =lätt som en plätt!!

 
 
 
 
 
Ta vad du har hemma:
grunden är att du måste ha ca: 1/5 liter vätska typ fil,yogurt,mjölk.....
2 msk bikarbonat (det blandas i mjölet innan den ska ner i vätskan!)
sedan fyller du på med frön, nötter,mjöl,russin,lingonsylt,kli,ja....vad du vill!!
degen ska vara kletig.......
kör i ugn nedre falsen ca 35-40 minuter på 200 g.
Lycka till och prova dig fram!!
(lingonsylt gör att det blir saftigt)
Obs, ät upp direkt eller nästa dag...håller ca 2-3 dagar.
Kram Mille
 
 

Har du lax över, gör en paj!!

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g margarin eller smör
  • 3 msk kallt vatten
  • kokt lax eller lax i ugn som blivit över...
  • 1 mozarella ost
  • 3 ägg
  • 3 dl matgrädde
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm citronpeppar
  • ett block fetaost
  • basillika
  • en ask små tomater

Så här gör du

  1. Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck eller kavla ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Nagga pajskalet. Låt det stå i kylskåp ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225°.
  4. bryt laxen i bitar
  5. Vispa ihop ägg, grädde och kryddor.
  6. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
  7. Sänk värmen till 200°C.
  8. Lägg i lax, fetaost ,mozarellaosten och basillikan i pajformen. Häll över äggstanningen.
  9. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills äggstanningen stannat.
  10. Servera pajen med en god sallad.
 
(lägg lite hushållspapper över salladen innan servering, blir så fin och inte så "blöt"....)
 
Kram Mille

RSS 2.0