Liten söt påse med godis!

Idag fick jag en liten påse med godis.
En underbart söt och fin påse.
Gjord med kärlek och omtanke!
Så underbart härligt!!
Fylld med lakrits knäck som lagats och fixats av min systerdotter Maja!
Jag har äran att få dela mitt matintresse och bakintresse med Maja.
Hon är så duktig och härligt intresserad!
Det är underbart att sitta och diskutera mat & bak  med en 17 åring, vi har våra drömmar tillsammans!
Kram på det!
Mille
 

Lusse snurror!

 
Saffrans snurror alá Mille
 
1 liter röd mjölk värm till 37 gr
En halv burk KESSELLA.
2 dl socker (1 dl i degen)
1 pkt jäst
1 påse saffran
150 gr margarin (ca 80g i degen)
vetemjöl tills degen är smidig och fin
1 ägg till pensling
Gör som vanligt med degen, som bullbak ni vet....
kavla ut ....
Blanda  smör och socker kleta på som en fyllning vik sedan ihop och snurra dom lite..
Pensla med uppvispat ägg..
200 grader i ugnen ca 9-10 minuter....(går snabbt, kolla dom ...)
 
Ps: I år la jag i lite kardemumma i socker och smör smeten!
Kram Mille
 
 

Knäckebröd till Julen!

 
 

Knäckebröd

Knaprigt och lättbakat knäckebröd

 Sätt fram ett litet fat och låt gästerna njuta det med smör och flingsalt innan middagen.

Färdigt på: 2,5 tim

Ingredienser

1 pkt torrjäst
2 tsk salt
5 dl lättmjölk
6 dl vetemjöl
6dl fint rågmjöl
4dl grovt rågmjöl till utbakning

 

Gör så här

1. Blanda de torra ingredienserna, inklusive jästen i en bunke.

2. Värm mjölken till 45 grader och blanda med mjölmixen. Knåda inte mer än att degen precis går ihop. Ju mer du knådar, desto luftigare bröd. För knäckebröd gäller med andra ord det omvända jämfört med mjukt bröd: brödet ska innehålla så lite luft som möjligt.

3. Dela degen i åtta delar och gör en boll av varje degbit. Lägg bollarna på ett fat, täck med plastfilm och låt dem vila i kylen i 1 timmar.

4. Sätt ugnen på 180 grader.

5. Kavla ut varje deg boll mycket tunt. Använd grovt rågmjöl vid kavlingen. Avsluta med att använda en kruskavel som gör små hål i degen. Jag trycker ut olika pepparkaks formar och får då "roliga" knäckebröd, går också bra att bara bryta i bitar!

6. Lägg bröden på bakplåtspapper och grädda 7-10 minuter. Låt kallna utan duk.

 

 

Kram Mille