Liten söt påse med godis!

Idag fick jag en liten påse med godis.
En underbart söt och fin påse.
Gjord med kärlek och omtanke!
Så underbart härligt!!
Fylld med lakrits knäck som lagats och fixats av min systerdotter Maja!
Jag har äran att få dela mitt matintresse och bakintresse med Maja.
Hon är så duktig och härligt intresserad!
Det är underbart att sitta och diskutera mat & bak  med en 17 åring, vi har våra drömmar tillsammans!
Kram på det!
Mille
 

Lusse snurror!

 
Saffrans snurror alá Mille
 
1 liter röd mjölk värm till 37 gr
En halv burk KESSELLA.
2 dl socker (1 dl i degen)
1 pkt jäst
1 påse saffran
150 gr margarin (ca 80g i degen)
vetemjöl tills degen är smidig och fin
1 ägg till pensling
Gör som vanligt med degen, som bullbak ni vet....
kavla ut ....
Blanda  smör och socker kleta på som en fyllning vik sedan ihop och snurra dom lite..
Pensla med uppvispat ägg..
200 grader i ugnen ca 9-10 minuter....(går snabbt, kolla dom ...)
 
Ps: I år la jag i lite kardemumma i socker och smör smeten!
Kram Mille
 
 

Knäckebröd till Julen!

 
 

Knäckebröd

Knaprigt och lättbakat knäckebröd

 Sätt fram ett litet fat och låt gästerna njuta det med smör och flingsalt innan middagen.

Färdigt på: 2,5 tim

Ingredienser

1 pkt torrjäst
2 tsk salt
5 dl lättmjölk
6 dl vetemjöl
6dl fint rågmjöl
4dl grovt rågmjöl till utbakning

 

Gör så här

1. Blanda de torra ingredienserna, inklusive jästen i en bunke.

2. Värm mjölken till 45 grader och blanda med mjölmixen. Knåda inte mer än att degen precis går ihop. Ju mer du knådar, desto luftigare bröd. För knäckebröd gäller med andra ord det omvända jämfört med mjukt bröd: brödet ska innehålla så lite luft som möjligt.

3. Dela degen i åtta delar och gör en boll av varje degbit. Lägg bollarna på ett fat, täck med plastfilm och låt dem vila i kylen i 1 timmar.

4. Sätt ugnen på 180 grader.

5. Kavla ut varje deg boll mycket tunt. Använd grovt rågmjöl vid kavlingen. Avsluta med att använda en kruskavel som gör små hål i degen. Jag trycker ut olika pepparkaks formar och får då "roliga" knäckebröd, går också bra att bara bryta i bitar!

6. Lägg bröden på bakplåtspapper och grädda 7-10 minuter. Låt kallna utan duk.

 

 

Kram Mille

 

Snart advent!

Älskar att fixa här hemma!
Nu soffläge och massa tända ljus och glögg!
Kram på er!
Mille

Pizza Alá Ludde!

Underbart att komma hem och sonen fixat pizza!
Veg pizza och den är så god!!
Ost-tomatsås-färska champinjoner-svarta oliver och mera ost!
Mums!
Kram Mille 
 

Lite glögg nr 13 och Ernst Nya Bok!

 
 
Fick denna bok av min make igår!
Så fin och rolig att läsa...
Man blir verkligen inspirerad!
Kram Mille 
 

Hamburgare alá Mille !

Jag kör blandfärs med salt&peppar , ett ägg , lite crème fraiche och lökpulver.
Steker biffarna och sedan lägger en stund i folie.
Fixar klyftpotatis, en sallad och lite "bea" sås!
Ketchup för den som önskar!
Gör en "rolig" tallrik...
Kram Mille
 

Morotskaka i November är så gott!

 

  • 3  ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 1/2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 1 nypa salt
  • 1 1/2 dl solrosolja
  • 4 1/2 dl rårivna morötter

Cream Cheese Frosting

  • 60 g mjukt smör
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Skal av 1 lime
  • 100 g philadelphiaost
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
  3. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.
  4. Tillsätt solrosolja och rårivna morötter.
  5. Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.

Låt morotskakan svalna.

Gör frosting och bred på!

Gott till glögg och the.

Kram Mille

 
 
 
 
 

 

 

 


Hyacint tips!

En ljuslykta-tre kastanjer och en hyacint!
Kram Mille

Glögg i många smaker...

Var på lite jul shopping igår.
Köpte givetvis glögg!!
Och man fick smaka på olika...
Lakrits/hallonsmak!
Ha--Ha-- super god! 
Kram Mille
 

Dessert alá julen!

Så gott!!
Mosade pepparkakor i botten.
Vanilj kesella på och sedan toppa med apelsinklyftor och jordgubbar!
Dekorera med en liten pepparkaka! 
Kram Mille
 

Löksoppa med scones!

Jag steker massa gul lök i en gryta på med 1-2 dl vitt vin och 1 liter vatten.
En grönsaksbuljongtärning och salt och peppar, lite färsk basilika och timjan på burk.
Låt koka på ett tag och hacka i några färska tomater smaka av.
Till servering lägger jag i små kuber av stark lagrad ost!
Servera med fördel nybakta scones med hummus!
Kram Mille .  

Bra "kombo" !!

Castello ost + pepparkaka+ fikonmarmelad+ rödvin....Denna "kombo" är super god!
Kram Mille

Snabb-Tacos!

Kör tacos färsen som vanligt i en stekgryta eller stekpanna.
Lägg sedan i en form, på med tacos sås och hackade färska tomater.
Blanda riven ost och crème fraiche och på med det överst.
 In i ugnen på 200gr tills osten smält!
Servera med sallad och tortillas och tacos chips!
Kram Mille

Rester och revben!

Ostpaj som blivit över går utmärkt att äta dagen efter...
Jag köpte några revben på Ica och hade till...
Sallad-rödbetor och sesamfrön toppat med balsamvinäger "crème"
God lunch.
Kram Mille
 

Helg gott!!

 
Förrätt: Ugns rostade morötter och rödbetor.
Permesan chips med timjankrydda.
Dipp på crème fraiche och örtsalt.
Solros skott och rostade sesamfrön.
 
Huvudrätt: Västerbottenpaj med sallad och basilikasås.
Rostad luft torkad skinka
solros skott och lite mer parmesan chips (för att de är så goda).
 
Dessert: Kladdkaka med grädde-bär och valnötter!
 Kram på er fina bloggläsare och trevlig helg!
Mille
  
 

Foto!

Foto från köket som jag gillar!
Kram Mille
 
 

Kladdmuffins i små formar!

 
 Kladdiga muffins med strössel!
 
2 st ägg
3 dl strösocker
100 g smör
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Vispa upp ägg och socker till en porös smet.
Blanda i det smälta smöret och de resterande ingredienserna och vispa till en jämn smet. Smeten blir ganska trögflytande.Häll i små formar och där utav får du många muffins eller gör stora (välj själv) Fyll formarna till hälften...Lägg på strössel!.

Grädda på 200 grader i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Inte mer!!
Ta ut dom och låt dom svalna lite.
Kram Mille

Milles snabba fisksoppa!

2-.3 morötter riv dem grovt,,
En liten purjolök finhackad
Dill krydda och fisk buljong tärning salt&peppar
3 bitar lax (portionsbitar)
3 dl matgrädde 1/5 liter vatten
En burk räkor i lake.
En halv påse fryst broccoli.
Bryn morötter och lök-häll på vatten och i med kryddor och buljongtärningen.
Häll i 1 dl vitt vin...låt puttra på!
Ner med broccolin..
I med grädden, laxen i små bitar.
Låt små puttra ca 10 minuter.
Häll upp i skålar toppa med räkor!
Klart/Kram Mille
 
 

Lusse- snurror alá Mille!

Vetemjöl
Jäst
Sirap
Saffran
socker
smör
Mjölk.
 
Gör en vanlig Lussedeg men inget socker i degen.
Utan 1 msk sirap (Ljus) i degen.
Blanda sedan socker och smör till en "smet".
Bred ut den på den jästa (35 minuter) degen .
Rulla ihop och skär till små "snurror"
Pensla med ägg och grädda på 200 gr ca 8-10 minuter.
 
Gott till glöggen eller kaffe/The.
Kram Mille
 
 
 
 

Vegetarisk lasagne

Lasagne med spenat och ostsås är jättegott!
Bryn spenat med lite smör, salt&peppar
Häll på lite matgrädde, gör en ostsås på en stark och god ost.
Varva lasagne plattor med såsen och spenatblandningen.
In i ugnen tills plattorna är mjuka.
Servera med en sallad!
Lätt & Gott.
Kram Mille
 
 
 

Foto

 

Mannagrynsgröt med mango och Kanel!

Lite "jul smak" och en god start på dagen!
Jag köper mannagryn med fibrer i.
Kram Mille
 

Mjuk pepparkaka med lingon och frosting!

Att vara hemma och baka är så mysigt
Jag älskar glögg och letar nu hela tiden goda tillbehör.
Förra helgen gjorde jag ett litet test och oj vad gott!
Bakade vanlig mjuk pepparkaka och gjorde sedan en frosting och la på frysta lingon!
(frosting på ost-smör och florsocker, finns massa lätta recept på nätet)
Supergott till den varma glöggen i denna mörka novembertid!
Kram Mille
                                                                                               

Kanelkakor!

Kanelkakor!

  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 200 g margarin
  • 2 msk kanel
  • Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl och socker. Skär margarinet i små bitar. Rör ihop mjöl, socker,kanel och margarin. Gör runda bollar av degen, platta till bollarna. Lägg på plåt.
  • Baka kakorna i 10 min.

 

Super goda till glögg!

Kram Mille

 
 

Lax med broccoli

 
 
Bryn broccoli och en buljongtärning i lite smör.
Häll på matgrädde och salt och peppar.
När broccolin är lite mjuk och det har blivit en god smak lägger du i kallrökt lax.
Lägg också i en bunt klippt dill.
Tänk på att laxen är salt så var sparsam med att salta!
Sist i med en burk crème fraiche .
Koka valfri pasta till.
Njut/Kram Mille

Kålpudding


Ikväll blev det min egna kålpudding det är så himla gott och enkelt att göra ! Recept finns här på bloggen.          . Kram Mille 

Frallor i höstmörker!

 

 
 

50g Jäst 5 dl Mjölk 4 dl Havregryn 0,5 dl Linfrö 0,5dl sesamfrö 2 tsk Salt 2 tsk Flytande honung 0,5 dl Rapsolja 1 dl Grahamsmjöl ca 8 dl Vetemjöl

 

Smula jästen i en bunke. Ljumma mjölken och lös upp jästen i den. Tillsätt havregryn,  Låt stå i 15 minuter. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta in så pass mycket mjöl tills du får en smidig deg. Dela upp degen i ca 20 bitar på mjölat bakbord. Gör små frallor och lägg på plåt. Låt jäsa i ca 40 minuter. Pensla med lite uppvispat ägg doppa i linfrö och sesamfrö. Grädda frallorna mitt i ugnen i 225C i ca 10 minuter.

Kram Mille


Citronpaj!

Pajskal

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 125 g Svenskt Smör
  • 1 st äggula

Fyllning:

  • 3 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • rivet skal och pressad saft av 1 12 st citroner

Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kyl 30 min. Sätt ugnen på 200°.

Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna och häll fyllningen i pajformen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kallna,servera med vispad grädde eller vaniljglass!

Njut/Kram Mille


Muffins!

Kladdmuffins med choklad!

  
  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 2.5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 4 msk kakao
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • mörk valfri choklad i bitar.
 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C.

    Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en skål i mikron och låt svalna.Tänk på att du bara behöver värma på så länge att hälften av smöret smält. Därefter smälter resten av smöret av den befintliga värmen och smöret slipper bli onödigt varmt.

  2. Placera ut bakformar i papper på en plåt (16 st för en sats kladdkakesmet).  
  3. Knäck äggen och häll på strösocker i en bunke. Vispa (gärna med elvisp) till en fluffig smet.  
  4. Tillsätt vaniljsocker, salt, kakao, bakpulver. Vispa till en jämn smet. (Använd gärna elvisp.)  
  5. Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet. (Med elvisp ca 10-20 sekunder på lägsta effekt.)  
  6. Fördela smeten i bakformarna. Och lägg en bit choklad i varje muffins  
  7. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 10 minuter.

    (Under tiden de gräddas växer de upp och när du ser tendens till att de börjar sjunka så är det dags att ta ut dem.)

    Kram Mille

     

Tips!

 
En go fika till er söndags eftermiddag!
Nötter-fruktsallad-mörk choklad-frö kex..
Mums!
Ta en slappdag....
Carpe Diem!
Viktigt!
Kram Mille
 
 
 

Tips!

Orkar man inte baka köp dessa knäckebröden.
En god stark ost och lite fikonmarmelad!
En kopp te och du har en god smakupplevelse!
Kram Mille
 
 

Morötter!

Koka morötter nästan mjuka.
Servera med lite smör-fling salt och persilja.
Magiskt gott!
Ett toppen tillbehör till mat!
Kram Mille
 

Fetaost creme och nachos chips!

Mixa en burk crème fraiche med en paket grekisk fetaost.
Servera nachos chips till.
Gott
Kram Mille
 

RSS 2.0