Knäckebröd till Julen!

 
 

Knäckebröd

Knaprigt och lättbakat knäckebröd

 Sätt fram ett litet fat och låt gästerna njuta det med smör och flingsalt innan middagen.

Färdigt på: 2,5 tim

Ingredienser

1 pkt torrjäst
2 tsk salt
5 dl lättmjölk
6 dl vetemjöl
6dl fint rågmjöl
4dl grovt rågmjöl till utbakning

 

Gör så här

1. Blanda de torra ingredienserna, inklusive jästen i en bunke.

2. Värm mjölken till 45 grader och blanda med mjölmixen. Knåda inte mer än att degen precis går ihop. Ju mer du knådar, desto luftigare bröd. För knäckebröd gäller med andra ord det omvända jämfört med mjukt bröd: brödet ska innehålla så lite luft som möjligt.

3. Dela degen i åtta delar och gör en boll av varje degbit. Lägg bollarna på ett fat, täck med plastfilm och låt dem vila i kylen i 1 timmar.

4. Sätt ugnen på 180 grader.

5. Kavla ut varje deg boll mycket tunt. Använd grovt rågmjöl vid kavlingen. Avsluta med att använda en kruskavel som gör små hål i degen. Jag trycker ut olika pepparkaks formar och får då "roliga" knäckebröd, går också bra att bara bryta i bitar!

6. Lägg bröden på bakplåtspapper och grädda 7-10 minuter. Låt kallna utan duk.

 

 

Kram Mille